UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трагедія в Оленівці: бойовики "Вагнера" замінували приміщення для вбивства українських військовополонених

Окупанти хотіли приховати факти знущання над українськими військовими.

Бойовики ПВК "Вагнер" замінували місце утримання українських військовополонених  у  колонії в окупованій РФ Оленівці. Для цього бойовики використали легкозаймисту речовину, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні, інформує ГУР.

"Допити полонених проводили слідчі т. зв. “мдб ДНР” спільно з представниками ПВК “Вагнер” та ФСБ РФ. Під час допитів активно використовувалися фізичні тортури та побої", - йдеться в повідомленні.

Війська РФ проводили регулярно допити українських військових, які були спрямовані на  фізичне приниження, знущання, психологічну деморалізацію з метою зламу морально-психологічних якостей українських воїнів, а не на отримання певної конфіденційної інформації.  Українські захисник проявили мужність та незламну силу волі.

Представвники ФСБ хотіли залучити українських полонених до зйомки у проросійських репортажах.

"Мета ефіру полягала у висвітленні визнання полоненими “скоєних ними злочинів, звірств проти місцевого населення, відречення бійців від своїх поглядів, а також засудження дій керівництва України”, - заявили в розвідці.

В українській розвідці підкреслили, що РФ не мала наміру здійснювати обмін українських військовополоненим. Окупанти прагнули приховати неналежні умови та форми допиту українських військовослужбовців, тому умисно їх вбили.

Читайте також: Списки загиблих у колонії в Оленівці частково підтвердилися – Жорін

29 липня у бараку колонії в окупованій росіянами Оленівці стався вибух, загинули понад 50 військовополонених захисників України, 130 дістали поранення. Українські та світові фахівці сходяться на думці, що барак підірвали зсередини за допомогою термобаричної зброї. Попри обіцянки, Росія не пускає на місце трагедії представників ООН і Червоного Хреста.