UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тисяча атак на систему охорони здоров’я в Україні з 24 лютого: оновлені дані

Від насильства із застосуванням важкої зброї до психосоціальних погроз і залякування

З 24 лютого Всесвітня організація охорони здоров’я верифікувала тисячну атаку на систему охорони здоров'я України. Це найбільша кількість атак, яку ВООЗ коли-небудь реєструвала в будь-якій надзвичайній гуманітарній ситуації, йдеться у відповідному фейсбук-дописі вітчизняного представництва цієї міжнародної інституції. Ці удари є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: У Дніпрі збільшилося число загиблих внаслідок удару по медзакладу. Троє зниклих безвісти стали жертвами росіян

Ці 15 місяців повномасштабної війни 1004 атаки, які підтвердила ВООЗ, забрали щонайменше 101 життя, включно з медичними працівниками та пацієнтами, поранення отримали значно більше людей.

"Атаки загрожують безпеці та благополуччю медичних працівників і підривають допомогу людям, які живуть поблизу зон конфлікту", – сказав доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

Читайте також: Україна хоче закупити медичні бронетранспортери у Бразилії — ЗМІ

ВООЗ визначає напад на медичну систему як "будь-який акт словесного чи фізичного насильства, загрозу насильства, що перешкоджає наявності, доступу до лікувальних та/або профілактичних медичних послуг під час надзвичайних ситуацій". Це може варіюватись від насильства із застосуванням важкої зброї до психосоціальних погроз і залякування, що впливає на доступ до медичної допомоги для тих, хто її потребує.