UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тільки 8% громадян України зайняті активною громадською діяльністю

Основною причиною своєї пасивності українці називають невіру у можливість щось змінити за допомогою громадянських дій.

Тільки 8% громадян залучені до активної громадської діяльності, а у порівнянні з 2008 роком цей показник навіть знизився (у 2008 році - 12%). Про це свідчать дані соцопитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова,

Як зазначають соціологи, рівень залученості у громадську активність майже не відрізняється серед прихильників різних політичних партій: 11% - серед виборців Партії регіонів, 10% - "Батьківщини", 9% - "УДАРу", 9% - КПУ, 11% - "Свободи".

Громадяни вважають, що необхідність в активній громадській діяльності може з'явитися у разі, якщо така діяльність принесе конкретну користь їм або їхній сім'ї (37%) і якщо під загрозою опиниться життя, здоров'я або добробут близьких і така діяльність сприятиме ліквідації цієї загрози (33%).

58% громадян вважають, що громадські організації потрібні в їхніх містах або селах (18% - не потрібні). Порівняно з 2011 роком цей показник зріс на 8% (у 2011 році - 50% вважали, що громадські організації потрібні).

Лише 30% громадян знають про громадські організації, які діють в їхніх містах або селах (70% не знають).

86% громадян не є членами яких-небудь громадських організацій, об'єднань і партій. Основними причинами своєї неучасті в діяльності громадських організацій громадяни називають впевненість у тому, що їхня участь нічого не змінить, і нестачу часу на таку безкоштовну роботу.

Основними видами діяльності, якими насамперед мають займатися громадські організації, громадяни вважають захист соціально вразливих соціальних груп (інвалідів, багатодітних сімей тощо) - так вважає 57% населення. Далі за ступенем важливості йдуть надання людям юридичної та іншої допомоги у відстоюванні своїх прав (50%) і контроль за діяльністю влади.

Дослідження було проведено фондом "Демократичні ініціативи" та соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 травня 2013. Опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки - 2,3%. !zn

Читайте також:

Три чверті українців не задоволені ситуацією у країні

Лише 4% українців вірять у боротьбу влади з корупцією

Обрання президента у парламенті підтримують лише 6% українців

Українці хочуть демократії, але сумніваються, що вона є в Україні