UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тіла загиблих розкладаються, поранені помирають через інфекційні гангрени – в "Азові" розповіли про блокаду Маріуполя

Найбільше бійців демотивують обіцянки надати допомогу і підкріплення на заблоковану і обстрілювану "Азовсталь", які не виконуються. 

Поранені на "Азовсталі" найчастіше помирають через інфекційні гангрени. Антибіотики закінчуються, можливості проводити ампутації і взагалі отримувати належну меддопомогу після розгромлення польового шпиталю, на який  росіяни скидали багатотонні авіабомби – немає.  В полку "Азов" називають евакуацію поранених першочерговим пріоритетом і зазначають, що з потеплінням тіла загиблих починають розкладатися та отруюють все. Про надскладну ситуацію в заблокованому Маріуполі розповів в інтерв’ю BBC Україна заступник командира полку, капітан Святослав Паламар.

“Поранених потрібно якнайшвидше евакуювати. Сьогодні (8 травня - ред.) знову багато вбитих, поранених. У нас уже немає хірургічних інструментів. Немає можливості надавати кваліфіковану меддопомогу...”

Палмар скаржиться на обіцянки “зверху” протриматися ще якийсь час, які виконуються лише однією стороною, самими військовими. Неможливість розраховувати на допомогу дуже демотивує бійців, які тримаються ціною щоденнних людських жертв:

"Найцинічніше те, що нам дають обіцянки: "Хлопці, протримайтеся до середини березня, а далі буде допомога". Й нічого. "Протримайтеся до квітня - й все буде добре, класно". Нічого. “Протиримайтесь до якогось числа травня” – й знову нічого у підсумку”.

"Ми сподіваємося, що завдяки журналістам та політикам, не всім, а тим, що справді намагаються допомогти, ми можемо вплинути на світ, на ООН щодо організації евакуації поранених та можливої екстракції військового гарнізону, який знаходиться тут", - каже військовий.

Нагадаємо, наразі українською мережею шириться створена дружиною командира "Азова" Дениса Прокопенка петиція до ООН та світових лідерів із закликом врятувати українських військових та цивільних із "Азовсталі", застосувавши процедуру extraction.

Читайте також: Дружини захисників Маріуполя звернулися з проханням про евакуацію бійців

Петицію оприлюднили 6 травня на порталі Change.org. Станом на 03:15 9 травня, звернення підтримали майже 687 тисяч людей. Петиція, як зазначається на згаданому сайті, вже претендує на статус однієї з найбільш підписуваних.

"Поранені йдуть в бій, бо більше нікому, тилова служба вже давно виконує не тилові завдання. Вони не повинні там усі помирати, аби щороку ми приспускали прапор на їх честь. Вони гідні того, щоб ви витратили свій час та допомогли їм вижити… Кожна хвилина зволікання може коштувати величезних втрат для усіх, хто укривається на території заводу ", – наголошує Катерина Прокопенко.

Вчора ми повідомляли, що окупанти розлучили дитину з мамою під час евакуації з "Азовсталі".Жінку залишили в фільтраційному таборі.