UA / RU
Підтримати ZN.ua

TI просить НАБУ розслідувати приховування інформації про британський паспорт Насірова

Заява направлена Ситнику.

Міжнародна антикорупційна організація Transparency International закликала НАБУ почати досудове розслідування з приводу приховування інформації про наявність у відстороненого голови ДФС Романа Насірова британського громадянства з 2012 року.

"Насиров вніс завідомо неправдиві відомості в офіційні документи і надалі використовував "підробку" для отримання допуску до державної таємниці. У діях голови ДФС вбачаються ознаки злочину, передбаченого частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення, тобто внесення службовою особою в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, інша підробка документів)", - йдеться в повідомленні прес-служби організації.

Наголошується, що відповідну заяву про кримінальне правопорушення Transparency International направила директор НАБУ Артему Ситнику.

У розпорядженні DT.UA виявилася фотокопія відповіді британського Національного агентства по боротьбі зі злочинністю на запит НАБУ і САП про наявність у глави ДФС громадянства Сполученого Королівства. У документі сказано, що з травня 2012 Насіров є власником британського паспорта з серійним номером 508434080.

Наявність у чиновника подвійного громадянства є порушенням ст. 19 закону України "Про державну службу".

Як повідомлялося, пізно ввечері 2 березня детективи НАБУ вручили голові ДФС Роману Насірову повідомлення про підозру в палаті "Феофанії", куди його госпіталізували вранці з діагнозом "гіпертонічний криз".

У прес-службі НАБУ пояснили, що слідчі дії стосовно Насірова проводяться в рамках розслідування "газової справи Онищенка" по епізоду про незаконне надання відстрочки по оплаті ренти компаніями-учасниками корупційної схеми. Його підозрюють у вчиненні дій, які завдали державі збитків на суму 2 мільярди гривень.

У неділю, 5 березня, Солом'янський районний суд Києват розпочав розгля клопотання САП щодо обрання запобіжного заходу усуненому голові ДФС. Однак через відсутність чергового судді запобіжний захід Насврову обрано так і не було, і в ніч на понеділок, 6 березня, його звільнили з-під варти.

Детальніше читайте в матеріалі Юлії Мостової "Аналіз фіскала" в свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".