UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Daily Beast: В Україні Путін тільки все починає

Російські сили повертаються до кордону саме тоді, коли Україна, схоже, досягає успіхів на війні.

Забудьте про повідомлення, що російський президент Володимир Путін згорнув свою кампанію втручання в Східній Україні. Насправді все навпаки: вона стає набагато гіршою, стверджує в статті для The Daily Beast Майкл Вейсс, редактор сайту The Interpreter.

"Поки Захід був зайнятий, заново відкриваючи для себе країну під назвою Ірак, Кремль не зовсім нишком нарощував підтримку бойовиків, які прагнуть нарізати собі сатрапії в Донецьку і Луганську. Власне, він також перекрив Україні газ, а тепер перекидає війська назад до українського кордону, через два тижні після їх запізнілого відводу", - продовжує автор.

За словами Вейсса, співробітники The Interpreter останні кілька тижнів "документують наростаючі докази того, що ми назвали "війною з пульта дистанційного керування", яку Росія веде у Східній Україні". Використовується доктрина maskirovka, за висловом автора. Її інструменти - "приховування, можливість правдоподібно заперечувати щось і ретельно "зливаюча" або розповсюджується dezinformatsiya".

Але іноді сповзає маска, вважає Вейсс. "Схоже, що так сталося 12 червня, коли український уряд заявив, що три російських бойових танки Т-64 і кілька бронемашин увійшли в Україну через КПП "Довжанський", - йдеться в статті.

Але люди сумніваються в реальності цих подій, так як Росія "замела сліди", за висловом Вейсса. Автор стверджує: про те, що це були захоплені українські танки, повідомив тільки "пропутінський російський новинний портал politikus.ru відомий масовим виробництвом дезінформації", - пише автор. Вейсс називає цю статтю "підозрілою". По-перше, Київ так і не визнав захоплення своїх танків, адже зазвичай він першим оприлюднює таку інформацію, так як вона виправдовує антитерористичну операцію. По-друге, "Росія досі тримає на складах предостатньо Т-64 в якості резерву". По-третє, "на супутникових знімках, наданих НАТО, показано, що на 10 червня десять основних бойових танків були розміщені по той бік кордону з Донецькою областю в Ростові-на-Дону".

"Прем'єр-міністр" "ДНР" Олександр Бородай "в кінці травня запросив журналістів, пов'язаних з радіостанцією "Ехо Москви" (яка в лютому обзавелася пропутінським генеральним керуючим), прикріпитися до колони вантажівок, яка везла назад з України тіла росіян", стверджується в статті. Неясно, яким був зв'язок цих загиблих з російським урядом, зазначає Вейсс. "Але здається ясним, що Бородай і його начальство більше не відчувають необхідності подавати кризу на Україні як суто внутрішню справу України", - йдеться в статті. 17 червня, за деякими відомостями, Бородай подякував Росії за "постійний потік добровольців".

"Деяких з цих "добровольців" тепер легко ідентифікувати", - вважає автор. Він стверджує, що в травні батальйон "Восток "здійснив наліт на штаб-квартиру "ДНР" і тимчасово захопив її". Можливо, це вказує, що Москва впала в нетерпіння через дилетантства своїх початкових маріонеток і віддала перевагу більш загартованим у боях "професіоналам", пише автор. Експерт Марк Галеотті нагадує, що ім'я "Схід" мав батальйон російського спецназу, "в 2008 році розформований через суперечки його командира з главою Чечні Рамзаном Кадировим" (формулювання автора).

"Згідно сайту "Кавказький вузол", жителі Чечні підтвердили прибуття додаткового "вантажу 200" з фронтів України", - стверджує автор. І додає: "Зайве згадувати, що Кадиров не міг би спрямувати на Україну чеченських бійців без дозволу того, хто йому платить, і capo di tutti capi в Кремлі".

Те, про що Росія воліє замовчувати, майже так само важливо, як те, про що вона воліє кричати, вважає автор. МЗС РФ не розповсюдив ніяких заяв про Іл-76, збитий над Луганськом. МЗС також "неймовірно занепокоївся через інцидент у Києві, при якому ніхто не загинув: через акції протесту, які виникли біля російського посольства 14 червня", пише видання.

І нарешті, "є ознаки того, що Росія почала знову мобілізувати війська і бойову техніку", стверджує автор. Він посилається на відеоролики: один, "як передбачається, відобразив російську військову колону в Ростові по дорозі на південний-схід України", а інший, "який The Interpreter зміг геолокалізував, зняв іншу колону в Новошахтинську, шахтарському місті під Ростовом", - йдеться в статті.

"Не випадково, що російські сили повертаються до кордону в той самий момент, коли Україна, схоже, досягає успіхів на війні", - зауважує автор.

І все одно президент України Петро Порошенко, мабуть, прихильний до політичного рішення, вважає видання. "17 червня він поговорив з Путіним і після цього запропонував "одностороннє припинення вогню". Сам той факт, що Путін здатний обговорювати подібний мораторій, одночасно все ще запевняючи, що є лише глядачем війни в сусідній країні, - найбільша на даний момент чітка ознака того, що навіть сама хитра maskirovka має термін придатності. Ті, хто коли-небудь вірив, що Путін "моргнув" через санкції США і ЄС або що "ізольована" Росія згортає свою кампанію розчленування або дестабілізації України, були обмануті. Така була мета з самого початку", - завершує автор статті. !zn

Читайте також:

За час АТО в Донецькій і Луганській області загинуло 210 осіб

Четверо військовослужбовців загинули, 20 поранені в ході боїв під Слов'янському в четвер

Сили АТО продовжують звужувати кільце навколо терористів