UA / RU
Підтримати ZN.ua

Терористи майже 40 разів порушили режим "тиші" в зоні АТО

Доба для українських військових минула без втрат.

Російсько-терористичні війська протягом минулої доби, 9 грудня, 39 разів обстріляли позиції українських військових на всій лінії зіткнення в Донбасі. Незважаючи на раніше досягнуті домовленості про припинення вогню, провокаційні обстріли бойовиками позицій сил АТО не припиняються.

Бойовики продовжують обстрілювати позиції Збройних сил України з мінометів різних калібрів. За темної пори доби терористи порушували режим припинення вогню найбільш активно. У випадках, коли ворожі обстріли становили безпосередню загрозу життю і здоров'ю українських військових, бійці ЗСУ відкривали у відповідь вогонь з гранатометів, кулеметів і стрілецької зброї.

На Приазов'ї терористи обстрілювали позиції сил АТО в районі Водяного і Талаківки з гранатометів і озброєння БМП.

На донецькому напрямку ворожа активність традиційно припала на Авдіївку. У цьому районі окупанти накривали захисників Пісків і шахти "Бутівка" мінометним вогнем калібру 82 мм. А з піхотного озброєння гатили по південних околицях Авдіївки.

На луганському напрямку бойовики неодноразово гатили по оборонних укріпленнях українських військових біля Троїцького та Кримського з мінометів калібру 120 мм, зенітної установки, озброєння БМП і стрілецької зброї. А під час вогневих провокацій поблизу Луганського і Попасної окупанти декілька разів обстрілювали українські опорні пункти з мінометів калібру 82 мм і гранатометів. З озброєння БМП терористи порушували режим припинення вогню поблизу Зайцевого, а з кулеметів - обстрілювали опорні пункти неподалік Новоолександрівки та Світлодарська.

Нагадаємо, напередодні бойовики 14 разів обстріляли позиції Збройних сил України. На луганському напрямку епіцентром напруженості залишалась Світлодарська дуга, де терористи відкривали вогонь з мінометів калібру 120 мм і піхотного озброєння.

Раніше, 23 серпня, Тристороння контактна група з врегулювання ситуації в Донбасі (ТКГ) домовилась про так зване "шкільне перемир'я", яке почалось 25 серпня. Режим припинення вогню у зв'язку з початком навчального року став вже 11-м з початку війни в Донбасі. Окупанти порушили його у перший же день.

3 жовтня бойовики вперше з початку "шкільного перемир'я" застосували РСЗВ, випустивши по позиціях ЗСУ на приморському напрямку понад 50 снарядів БМ-21 "Град".

5 листопада під вогнем ворожої реактивної артилерії опинились Опитне та Авдіївка, по яких терористи випустили 247 снарядів БМ-21 "Град". По Пісках окупанти завдали серію ударів зі ствольної артилерії калібру 122 мм і великокаліберних мінометів.

21 листопада терористи завдали удару зі ствольної артилерії калібру 152 мм по позиціях ЗСУ на Світлодарській дузі.

24 листопада українські військові відтіснили бойовиків і взяли під контроль села Травневе Бахмутського району та Гладосове Горлівського району Донецької області, які перебували в "сірій зоні".

2 грудня окупанти відновили застосування важкого озброєння в Донбасі: з артилерії калібру 122 мм та мінометів обстріляли позиції сил АТО у Водяному та Широкиному, а поблизу Новолуганського випустили понад 20 артснарядів калібру 152 мм.

6 грудня бойовики випустили у бік села Новоселівка Донецької області фосфорну міну.