UA / RU
Підтримати ZN.ua

Терміни навчального року: чи можуть вони змінитися

Відповідь дали у Службі освітнього омбудсмена.

Через повномасштабну війну, яку розпочала РФ, в Україні зазнав змін освітній процес. Зокрема, у деяких областях через безпекову ситуацію, школярі навчалися в онлайн-режимі. Зараз учні перебувають на літніх канікулах. У Службі освітнього омбудсмена пропонують змінитися тривалість навчального року.

У Службі запропонували надати громадам можливість самостійно визначати тривалість навчального року. Однак при цьому враховувати думку вчителів і батьків учнів.

Читайте також: Вакцинація дітей: які щеплення треба мати перед дитсадком та школою

Фахівці зі Служби освітнього омбудсмена зазначили, що законодавство в умовах війни має бути гнучким і надавати можливість громадам ухвалювати гнучкі рішення залежно від ситуації в регіоні. Все ж незмінною пропонують залишити тривалість навчання для випускників, які складають НМТ чи вступні іспити.

У Службі також зазначили, що під час канікул посилюються освітні втрати в учнів. Тож можна скоротити період літніх канікул та запровадити навчання в червні або серпні.

«Влітку частину занять там, де дозволяє безпекова ситуація, можна проводити на вулиці, навчальні програми виконувати у форматі екскурсій, фестивальних програм, майстер-класів, спортивних змагань, під час шкільних таборів», – йдеться у повідомленні.

Водночас у Службі акцентували на завчасному інформуванні про зміни батьків і вчителів у школах. Відповідно рішення про зміну тривалості навчального року слід ухвалювати до січня поточного року.

За звичайних умов навчальний  рік в українських школах розпочинається 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року.

«Під час дії воєнного стану тривалість навчального року, дата його початку та/або закінчення визначаються Кабінетом Міністрів України. Але фактично більшість учнів завершують навчання вже наприкінці травня або на початку червня і мають три або майже три місяці літніх канікул», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, скільки знадобиться грошей, щоб зібрати дитину до школи в цьому році.