UA / RU
Підтримати ZN.ua

Теплий грудень, холодний січень: синоптики розповіли, якою буде зима 2023-2024

Сніжною майбутня зима не буде.

Минула зима була доволі теплою, тому спроби Росії залишити українців на тривалий час без світла та тепла не досягли бажаної мети.  

Читайте також: Дощі та перший сніг: синоптики дали прогноз на жовтень та листопад

Завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди УкрГМІ Вазіра Мартазінова розповіла, якою буде зима цього року, пише Telegraf.

Вона зазначила, що з 2005 року українці живуть у новій кліматичній смузі.

«Я його називаю сучасним. Якщо подивитись тренд з 2005 року, то грудень потеплішав, і суттєво — на 2 градуси. Тож, хоч як би ви очікували холодів, підіймайте ваші очікування на +2 градуси стосовно ваших дитячих спогадів про зиму. Грудень буде дуже теплим», — пояснила Вазіра Мартазінова.

А от січень стає холоднішим, в ньому відбувається падіння температури, циркуляція повітря стає активнішою, і в Україну в цьому місяці починають заходити холоди.

Опади у зимові місяці, згідно з прогнозом науковиці, мають бути у межах норми. При таких температурах це буде здебільшого сніг, мокрий сніг і дощ.

Однак, за її словами, очікувати великого снігового покрову не варто. Якщо сніг перед холодами і випаде, наступної доби ж і розтане, адже температура буде підвищуватись. Виняток — активний в усіх сенсах південний схід України, який у лютому буде позбавлений опадів.

«Усі наші зими будуть такого характеру – мороз буде приходити, але є глобальний фон — потепління, який не даватиме йому розвиватись», — підсумувала Вазіра Мартазінова.

Нагадаємо, якою буде зима у Києві за прогнозами синоптиків. Саме від погоди залежить наскільки вона буде важкою.