UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тарута вважає, що він був "незручним" для Порошенка і Яценюка

Екс-губернатор розкритикував прем'єра і заявив, що його наступник "не розуміє" регіон.

Екс-глава Донецької ОДА Сергій Тарута вважає, що його перебування на посаді йшло врозріз з планами президента і прем'єр-міністра.

Про це він сказав журналістам у п'ятницю, пише Українська правда.

"Президент, розуміючи, що я буду балотуватися, шукав кандидатуру, прийнятну для тих завдань, які він ставить. Моя головна умова - щоб була спадкоємність команди, щоб ми зараз не втратили те, що було зроблено. Я не сильно бажав бути губернатором, тоді потрібно було рятувати країну", - заявив Тарута, коментуючи свою відставку.

За його словами, свого наступника Олександра Кіхтенка він знає давно і вже спілкувався з ним після звістки про призначення.

"Сьогодні (Донецької області) потрібен лікар, тому,що хворий у реанімації. Там потрібен не один хірург, потрібна команда, яка може успішно допомогти тому, хто помирає на операційному столі. Я б хотів, щоб він став хірургом і зберіг ту команду, яка є на сьогоднішній день. Я все йому розповів. У нього з'явилося досить багато вражень і сумних роздумів. Ми говорили півтори години", - розповів Тарута.

У той же час екс-губернатор вважає, що Кіхтенко не схожий на людину, яка "розуміє Донбас". "Це (йому) ще належить зрозуміти, заглибитися", - вважає Тарута.

Рішення президента про його відставку коментувати екс-губернатор не захотів.

"Я поважаю це рішення, воно викликане формуванням своєї команди, він має на це право", - зазначив Тарута.

"Я був незручний не тільки Порошенко, а і Яценюку, який, на жаль, спілкувався зі мною востаннє по телефону в травні місяці. Після цього він ігнорував Донбас. Всі пропозиції щодо антикризових заходів він теж ігнорував. Тому я критикував, не виходячи з особистих відносин, я не міг не доносити правду", - заявив Тарута.

Тарута також розкритикував ОБСЄ.

"Позавчора спілкувався з ОБСЄ, і мені було сумно. Вони не бажають моніторити, вони бояться, бо стріляють, є провокації і немає ефективності спільної групи", - зазначив він.

"Російські офіцери теж поки не дуже активні. Мене лякає аналогія розвитку подій з Абхазією. Там теж була буферна зона, сторони відійшли на певну відстань. А потім раптом одна сторона, коли інша розслабилася, взяла і швидко зайняла всю буферну зону. Ця аналогія перед очима, і мені не хочеться, щоб ситуація так розвивалась", - поділився своїми побоюваннями Тарута.

Раніше джерела ZN.UA повідомляли, що президента підштовхнуло до звільнення Тарути його звернення до Путіна, яке роздратувало російську сторону.!zn