UA / RU
Підтримати ZN.ua

Такого досвіду роботи з ветеранами, як у нас, немає у жодній іншій країні – HR-директор Метінвест 

Кожен шостий працівник Групи Метінвест Ріната Ахметова – мобілізований, 500 людей вже повернулися до мирного життя. При цьому 85% з останніх працюють на своїх попередніх посадах. Для адаптації ветеранів у мирному житті компанія запустила багато програм з використанням американського та ізраїльського досвіду, а також доповнила його унікальними українськими методиками. Про це розповіла директорка зі сталого розвитку і взаємодії з персоналом Групи Метінвест Тетяна Петрук. 

«Коли людина повертається з фронту, вона є таким же членом нашого колективу, як і решта. Але для її адаптації потрібно трохи більше часу й зусиль. За потреби ми допомагаємо з лікуванням, реабілітацією, з протезуванням. Ми запровадили додаткові психологічні скринінги. Розробили та впровадили цілу екосистему інтеграції ветеранів до цивільного життя. Деякі компанії виділяють роботу з ветеранами в окремий напрям. Ми не виділяємо - ми адаптуємо всі наші бізнес-процеси до нових реалій», – розповіла Петрук. 

За її словами, співробітники-ветерани – це люди із доведеним професійним досвідом кваліфікацією та вміннями. Для збереження такого потенціалу у Метінвесті перенавчають ветеранів, які не можуть працювати на попередньому місці роботи. При цьому, як стверджують у компанії, вони не ділять підходи на ветеранські та не ветеранські, а також зберігають системність своїх програм. Петрук додала, що Метінвест також навчає свої колективи, як приймати ветеранів, аби було зрозуміло про що можна питати, а про що ні, що можна робити та як пропонувати свою допомогу.

«Ми працюємо над створенням ветеранських об’єднань, ветеранських просторів. Але не треба нав’язувати щось ветеранам. Ми приймаємо їх, як звичайних людей, і питаємо, чи потрібна допомога. Якщо потрібна — допомагаємо. Тобто, має бути готовність і знання, як допомогти. Але не треба нав'язувати свою допомогу. Це прийде з часом, і суспільство цього навчиться», – вважає Петрук. 

Вона запевнила, що фахівці Метінвесту вивчили різний досвід, коли готували ветеранські програми. Зокрема, вони орієнтувалися на досвід роботи з ветеранами в Ізраїлі та США.

Однак, як наголосила Петрук, такого досвіду роботи з ветеранами, який буде в Україні, не буде ні в кого. Адже ми воюємо на своїй землі, її й захищаємо. І саме цим досвідом, за словами Петрук, українці ділитимуться досвідом з іншими державами.