UA / RU
Підтримати ZN.ua

Табачник заявив, що Україна невдало скопіювала болонську систему освіти

Через вісім років після імплементації болонського досвіду Дмитро Табачник прийшов до висновку, що "не треба причісувати всіх під один гребінець".

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник вважає, що в Україні болонська система освіти була введена невдало.

"Нами невдало на початковому етапі була скопійована болонська система, коли ми намагалися виставити всі орієнтири не тільки на мінімально необхідну планку, але і на найвищу", - сказав Табачник під час форуму "Пострадянський світ 2020: ризики, виклики, сценарії" в Харкові.

На думку міністра, через це наукове середовище країни могло втратити фахівців, зокрема, в математиці й астрофізиці.

"Вже потім через кілька років імплементації болонського досвіду стало зрозуміло, що не треба причісувати всіх під один гребінець. Варто виставити тільки найнижчу планку", - додав він.

Нагадаємо, Україна приєдналася до Болонського процесу у Бергені у травні 2005 року.

Через сім років експерти відзначали, що це не вирішило проблеми вітчизняної освіти, і навіть навпаки. Так, директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук, коментуючи DT.UA підсумки 2012 року в освіті, заявив, що система вищої освіти України зазнала "болонської поразки". "Участь нашої держави в Болонському процесі, про який так багато говорили, оцінена на "двійку" за п'ятибальною шкалою", - підкреслив він. !zn

Читайте також:

Українські студенти їдуть навчатися в Росію, Німеччину та Польщу

Табачника звинуватили у фальсифікації законопроекту "Про вищу освіту"

Ніколаєнко: "Оптимізація" Мінфіном позашкільних установ позбавить Україну майбутнього