UA / RU
Підтримати ZN.ua

Святвечір 2021: традиції вечора перед Різдвом

За традицією, з першою зіркою сім'я сідає за святкову вечерю.

6 січня християни східного обряду відзначають Святвечір - вечір перед святом Різдва Христового. Традиційно в цей день вся сім'я збирається за святковим столом, на який подають 12 пісних страв.

Традиції Святвечора

З ранку господині готують страви і прибирають в будинку, щоб на Різдво було чисто. Всі роботи необхідно закінчити до першої зірки в небі. До того часу не можна було також їсти, годували тільки дітей.

Після появи першої зірки, на стіл подавали 12 страв. Оскільки в Святвечір все ще триває Різдвяний піст, страви повинні бути пісними. Алкоголь також не можна вживати, замість нього пили узвар. Господині могли ставити на стіл будь-які страви, обов'язковими були тільки вареники і кутя.

Першим за стіл сідає господар будинку, а за ним і вся родина. Запрошували також бабусь і дідусів. А ось ходити в гості в цей день було не прийнято. Перед тим, як почати їсти, глава сім'ї підкидає ложку куті до стелі. Якщо кілька зерняток прилипне - рік буде врожайним. На стіл також ставлять тарілки для померлих родичів і для тих, кого зараз немає вдома.

У будинку під іконами ставлять дідуха - прикрасу з пшеничного або житнього снопа, що символізує добробут і багатство. Вважається, що Ісус народився на сіні. На другий день різдвяних свят Дідуха спалюють, а навколо нього колядують.

Читайте також: На Різдво в Україну прийдуть дощі і мокрий сніг - синоптик зробив прогноз

Опівночі на Святвечір проводиться церковна служба. Відвідувати її прийнято всією сім'єю. Вдома залишали на столі залишки куті для померлих.