UA / RU
Підтримати ZN.ua

Свято трьох святих: традиції

У народі свято також називають Трьох святих або Василів день.

12 лютого християни східного обряду відзначають Собор трьох святителів - свято, присвячене Василю Великому, Григорію Богослову і Івану Златоустому. У народі цей день також називають Трьох святих або Василів день, повідомляє «Обозреватель».

За часів правління імператора Олексія I Комніна (1081-1118 роки) в Константинополі палко сперечалися про першість когось з трьох вселенських учителів. Тоді, за переказами, 1084 року єпископу міста Евхаїти Іванові, який славився своєю мудрістю і благодійниками, святителі з'явилися уві сні і оголосили, що вони рівні перед Богом, звелівши почитати їх пам'ять в один день.

Василь Великий, Григорій Богослов і Іван Золотоустий внесли особливий внесок у становлення і розвиток християнської Церкви. Саме вони витлумачили догми про Святу Трійцю, Христове Божество і Пресвяту Євхаристію.

Читайте також: Тетянин день: прикмети і заборони свята

Традиції свята трьох святих

У цей день прийнято ходити в храм, щоб помолитися святим. Вважається, що Григорій допомагає зміцнитися у вірі, Василь є покровителем тих, хто починає свою справу, і помічником в науці, а Іоанн - приносить зцілення душі і тіла.

Наші предки, вірили, що в цей день в лісах починаються весілля звірів, самці б'ються один з одним і починається звіриний рід.

До столу 12 лютого традиційно подавали страви з дичини і дикого звіра.