UA / RU
Підтримати ZN.ua

Свинячий грип не викликає особливого занепокоєння у ВООЗ

У Північній півкулі на грип за зиму хворіють до 20% населення. У нинішньому сезоні переважає вірус A/H1N1, або "свинячий" грип.

Вірус А/H1N1 є різновидом сезонного грипу, і жодних причин для серйозного занепокоєння з приводу його немає, заявив прес-секретар Всесвітньої організації охорони здоров'я Крістіан Линдмейер.

Він наголосив, що грип в зимові місяці - нормальне явище у всіх країнах Північної півкулі.

За інформацією ВООЗ, кожен рік протягом осінньо-зимового сезону на грип хворіє до 20% населення Північної півкулі. Згідно з даними Європейського бюро ВООЗ, в нинішньому сезоні переважає вірус A/H1N1.

Відомо, що хвороба, викликана вірусом грипу A/H3N2, може протікати у важкій формі у людей літнього віку, а вірус A/H1N1, який у 2009 році став причиною пандемії і циркулює в нинішньому сезоні, частіше викликає важке захворювання у більш молодих і в цілому здорових дорослих.

Близько 80% всіх вірусів грипу типу А припадає на A/H1N1. У зв'язку з цим ВООЗ рекомендувала медикам звертати особливу увагу на вірогідність діагнозу "важкий грип" у молодих і в цілому здорових дорослих і надавати їм відповідну допомогу.

За даними МОЗ, з початку сезону захворюваності на ГРВІ та грип в Україні перехворіли 2,9 млн осіб.

До цього спалах паніки спостерігався восени 2009 року. Як писало тоді ZN.UA, "грип А/Н1N1, який ВООЗ представляла нам як небачених розмірів цунамі, не тягне навіть на слабкий шторм - це всього лише невеличкі хвилі ГРВІ, які традиційно котяться по всьому світу в холодну пору року. Коли перший шок від повідомлень про жертви свинячого грипу минув, стало ясно, що всіх нас просто "розвели"