UA / RU
Підтримати ZN.ua

Свідок у псевдосуді Криму заявив про катування струмом

Він проходить у справі про так званий «підрив газопроводу».

Під час засідання про  так званий «підрив газопроводу», в якому звинувачують першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та братів Асана й Азіза Ахтемових, у незаконному “Верховному суді Криму” свідок заявив про катування, повідомив адвокат Ніколай Полозов.

На останньому засіданні суду свідок Ельдар Одаманов, якого в ніч проти 4 вересня 2021 року викрали співробітники ФСБ, заявив, що після затримання його привезли до невідомого приміщення, прив’язали скотчем до стільця та катували струмом. Унаслідок катувань він погодився підписати будь-які документи та пройшов тест на поліграфі.

«На прокурорі та суддях обличчя не було. Мовчали. Не чути було звичайного єхидства судді Козирєва, через яке я вже двічі отримував зауваження. Стрепенулись вони лише тоді, коли адвокати стали докладно з'ясовувати факт тортур, дуже схожих на ті, яких піддали Асана, Азіза, мене та ще одного свідка Шевкета Усеїнова», - повідомив деталі засідання Наріман Джелялов.

При цьому попередніх засіданнях суду так званий «прокурор» тривалий час подавав клопотання про оголошення свідчень Одаманова без його особистої присутності в залі засідань.

Тим не менше на судове засідання не допустили слухачів через те, що «для засідання було відведено маленьку залу».

«Колегія суддів» також допитувала в цій справі низку таємних свідків, яких відмовилася розкривати на клопотання захисту. Один з них не зміг згадати жодної вулиці в Херсоні.

Читайте також: На війну з Україною силоміць відправляють кримських татар

Нагадаємо, що 3-4 вересня 2021 року співробітники ФСБ  в окупованому  Криму провели обшуки та затримали й повезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова.

За версією ФСБ, 23 серпня обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване.

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу.