UA / RU
Підтримати ZN.ua

Судитимуть трьох митників, які наживалися на війні

Митники зловживали службовими повноваженнями та вимагали хабарі.

© ДБР
© ДБР
© ДБР
© ДБР
© ДБР

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування та направило обвинувальний акт до суду стосовно трьох посадовців митниці, які вирішили збагатитися, використовуючи свої повноваження. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Улітку 2022 року з Угорщини до України заїхала вантажівка з електронікою відомої американської марки вартістю понад 87 млн гривень. Загалом вона перевозила понад три тисячі одиниць техніки відомого бренду: мобільні телефони, планшети, смартгодинники, ноутбуки та навушники. Заступник начальника митного поста "Лужанка" та головний держінспектор цього митного поста дозволили ввезення до України вантажівки з електронікою відомої марки без сплати мита. 

Митники пропустили авто через так званий "зелений коридор" та засвідчили відсутність товару, який підлягає декларуванню та сплаті митних платежів. Так до держбюджету не надійшло понад 14 млн гривень податків та зборів. 

Ексзаступника начальника митного поста обвинувачують у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК України), а колишнього головного державного інспектора – у зловживанні владою, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Як повідомляють правоохоронці всю незаконно ввезену техніку вилучили та передали на потреби ЗСУ.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років. Обоє обвинувачених звільнені з роботи в митному органі.

Читайте також: Вартові Європи: готуємо українську митницю до ЄС уже сьогодні, бо завтра буде пізно

В іншому епізоді старший держінспектор Одеської митниці у жовтні 2022 року налагодив схему поборів за нестворення штучних проблем під час митного оформлення гуманітарної допомоги попри те, що для її розмитнення діють пільгові умови.

Інспектор вимагав 1 200 доларів з представника благодійного фонду за пропуск гуманітарки з продуктами. За ці гроші він обіцяв нібито вплинути на службових осіб митного посту, щоб ті не створювали перешкод при розмитненні товару.

Інспектора затримали "на гарячому" під час одержання чергової частини оплати у сумі 500 доларів. Він обвинувачується в одержанні хабаря для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди (ч. 3 ст. 369-2 КК України). Йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

Нагадуємо, ДБР викрило та повідомило про підозру трьом співробітникам Дніпропетровської митниці. Вони ще до початку повномасштабного російського вторгнення полегшили імпорт метилового спирту для місцевого підприємця з РФ.