UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд засудив коригувальника обстрілу Маріуполя до дев'яти років позбавлення волі

З вини "Даішника" в січні 2015 році загинули 30 людей, більше 100 отримали поранення.

Суд підтримав позицію прокуратури Донецької області засудив колишнього міліціонера, за вказівкою якого 24 січня 2015 року бойовики "ДНР" обстріляли з "Градів" житловий квартал Маріуполя, до дев'яти років позбавлення волі, собщаетпресс-служба прокуратури.

У ході слухань було встановлено, що маріуполець 1975 року народження почав співпрацювати з "ДНР" в листопаді 2014 року та отримав позивний "Даішник". Він передавав бойовикам інформацію про місця дислокації сил АТО, яку в подальшому терористи використовували для артилерійських обстрілів.

24 січня 2015 року він коригував вогонь терористів. Бойовики планували обстріляти позиції ВСУ, але через неточні координати ракети потрапили в житловий мікрорайон "Східний" Лівобережного району Маріуполя. В результаті загинули 30 людей, більше 100 отримали поранення. Повністю або частково були зруйновані більше 200 будинків. Цей обстріл став наймасштабнішим з початку проведення АТО.

Коригувальника визнали винним в участі терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 КК) і незаконному поводженні зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК).

Читайте також: Бойовики оновлюють передові війська на п'яти напрямках - розвідка

В результаті обстрілу Маріуполя бойовиками з "Градів" вранці в суботу, 24 січня 2015 року, загинуло 30 чоловік. Територія була обстріляна бойовиками "ДНР" з боку населених пунктів Саханка, Заїченко. За даними розвідки, було випущено три залпи з трьох установок "Град" по повного боєкомплекту - 120 бойових снарядів.

У прес-центрі сектора "М" повідомили, що один з боєкомплектів "Граду" був випущений безпосередньо по місту, два інших - по блокпостах на околицях Маріуполя. "Під обстріл потрапили блокпости: один в селі Виноградне, інший – при виїзді з міста в Новоазовському напрямку", - уточнила у свою чергу прес-служба маріупольського МВС.

Тоді секретар РНБО Олександр Турчинов звинуватив в обстрілі Маріуполя особисто президента РФ Володимира Путіна. "Те, що сьогодні відбувається на фронті, - це фактично реалізація завдань безпосередньо президента РФ Путіна", - заявив він на засіданні оперативного штабу.