UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд задовільнив відвід двох присяжних у справі Шеремета

Наступне засідання відбудеться 28 вересня о 15:00.

Шевченківський районний суд задовільнив заяви про відвід двох присяжних у справі вбивства українського журналіста Павла Шеремета, слухання відклали до 28 вересня. Про це повідомляє «Інтерфакс Україна».

Причина відводу, як повідомляють у виданні — конфлікт інтересів.

«Ми відкладаємо розгляд, який планували раніше. Список присяжних буде передано на автоматизований розподіл, буде визначено трьох основних присяжних з тих, що залишилися, і двох запасних. На наступному судовому засіданні вже буде сформовано склад суду», — заявила головуюча суддя.

За даними видання «Бабель», суд задовольнив відвід Ганні Чупіній. яка взяла самовідвід, тому що серед кандидатів був її чоловік, та Інні Крамаренко — була членом окружних виборчкомів від різних політсил і казала, що «лікарі не можуть бути вбивцями»  

Крім цього, захист заявив відвід присяжній Наталії Глобі — у жінки мати похилого віку, майно на території ДНР та чоловік, який часто їздить на тимчасово окуповану територію. Проте, цей відвід суд відхилив.

Читайте також: Вбивство Шеремета: захист Кузьменко звернувся до ЄСПЛ

Нагадаємо, 12 грудня 2019 року керівництво поліції повідомило, що у вбивстві Шеремета підозрюють дитячого кардіохірурга і волонтерку Юлію Кузьменко, рок-музиканта і бійця ССО Андрія Антоненка і військового медика Яну Дугарь. За версією слідства, мотивом вбивства була "дестабілізація суспільно-політичної ситуації". Вірогідних замовників у поліції назвати не змогли.

13 грудня Печерський суд відправив Дугарь цілодобовий під домашній арешт, а Кузьменко взяв під варту на 60 діб без права внесення застави. Запобіжний захід підозрюваним обирав суддя Сергій Вовк, який у 2012 році відправив за грати Юрія Луценка. ЄСПЛ визнав той вирок політично вмотивованим.

Апеляційний суд Києва залишив запобіжні заходу без змін, проігнорувавши десятки бажаючих взяти Кузьменко й Антоненка на поруки, а також на інформацію про алібі підозрюваних і аргументи захисту щодо хибності наданих слідством доказів.

Згодом підозрюваним кілька разів продовжували запобіжні заходи.

2 липня в поліції заявили, що справа Шеремета готова до скерування до суду для розгляду по суті.