UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд виніс вирок двом організаторам незаконного "референдуму" на Луганщині

Двох осіб засудили до ув'язнення, однак з іспитовим терміном.

До п’яти років позбавлення волі з випробним терміном в один рік засудили двох учасників незаконного “референдуму” в Луганській області, повідомили у Державній прикордонній службі. Їх визнали винними у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України.

“20 січня 2021 року районним судом Луганської області, за результатами проведення досудового розслідування, вищевказаних прихильників “псевдодержави” визнано винними у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 110 КК України “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України” та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з іспитовим терміном 1 рік”, - йдеться у повідомленні.

Вказано, що наприкінці минулого року оперативники Луганського прикордонного загону ім. Героя України полковника Євгенія Пікуса виявили двох осіб, які в 2014 році активно долучилися до організації та проведення так званого “референдуму” щодо відокремлення Луганської області від України. Подальше розслідування підтвердило їхню активну участь в антидержавному злочині.

Читайте також: В Донбасі судитимуть організатора "референдуму" у 2014 році

Нагадаємо, у травні 2014 року проросійські сепаратисти провели “референдуми” про незалежність “народних республік”, а також щодо приєднання окремих регіонів Донецької і Луганської областей до Росії.

Незаконні “референдуми”стали можливими завдяки активній підтримці організаторів Росією та закону, прийнятому в Україні в 2012 році. Згодом Конституційний суд визнав його неконституційним, закону про референдум в Україні на сьогодні немає.

У 2014 році Росія відмовилася “приєднувати” ОРДЛО, і не визнала “незалежність республік”, але всі ці роки активно працювала на те, щоб максимально відірвати регіон від України, перетворити на хронічне “вогнище запалення” на тілі країни. Що з цього вийшло, читайте у статті Інни Ведернікової, Володимира Кравченка, Юлії Мостової і Тетяни Силіної “Тест на сумісність” у ZN.UA.