UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд виніс вирок антимайданівцю "Топазу"

Чоловіка засудили до восьми років ув'язнення. Проте за "законом Савченко" йому залишилось відсидіти лише два.

Київський районний суд Харкова визнав винним антимайданівця Ігоря Кромського, відомого на прізвисько "Топаз", у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі в масових заворушеннях і незаконному заволодінні автомобілем, повідомляє "Громадське"

Суддівська колегія засудила його до восьми років ув'язнення з конфіскацією майна. При цьому сторона обвинувачення наполягала на 15 роках позбавлення волі.

За "законом Савченко" (один день попереднього ув'язнення зараховується як два дні у строк основного покарання – ред.) "Топазу" залишається відбути лише два роки покарання.

"За нашими підрахунками, якщо застосувати так званий "закон Савченко", йому залишиться відбувати покарання близько двох років​", - повідомила пресс-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик.

Наголошується на тому, що обвинувачення подаватиме апеляцію на вирок "за наявністю законних підстав".

Засуджений себе винним не вважає, про що й повідомив під час останнього слова.

"Я не вважаю себе винним, я ніколи не хотів і нікого не просив, щоб була змінена межа території України. Тому я прошу виправдання", - сказав Кромськой.

Нагадаємо, Ігор Кромськой був затриманий 28 березня 2014 року в рамках кримінального провадження, відкритого за фактом штурму Харківської обласної державної адміністрації 1 березня того ж року.

29 березня 2014 року Ленінський районний суд Харкова обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. 7 квітня Кромськой втік.

За два тижні він був затриманий співробітниками Служби безпеки України під час зустрічі з журналістами російського телеканалу LifeNews.

26 квітня 2014 року Київський районний суд Харкова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави до 28 травня. Пізніше строки тримання під вартою неодноразово продовжувалися.

Харків'янин Кромськой був учасником охорони Антимайдану у Маріїнському парку в Києві. Став відомий за прізвиськом "Топаз" після появи у мережі інтернет відео, знятого у таборі Антимайдану.