UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд у Києві призначив судово-психологічну експертизу у справі про заборону російських телеканалів

Експертиза повинна визначити мають фрагменти телепрограм російських каналів, ознаки закликів до зміни конституційного ладу, заклики до пропаганди війни, посягання на територіальну цілісність України.

Окружний адміністративний суд Києва призначив комплексну судово-психологічну експертизу для отримання висновків про можливе порушення українського законодавства у справі чотирьох російських телеканалів: "Первый канал. Всемирная сеть" (ВАТ "Первый канал"), "РТР-Планета", "Російський Інформаційний Канал "Россия-24" (ВДТРК "Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія"), "НТВ-Мир" (ВАТ "Телекомпанія НТВ").

Таке рішення суд прийняв на засіданні у вівторок.

За словами судді, експертиза повинна визначити мають фрагменти телепрограм російських каналів, ознаки закликів до зміни конституційного ладу, заклики до пропаганди війни, посягання на територіальну цілісність України.

Крім того, експертиза повинна визначити наявність або відсутність у фрагментах програм телеканалів висловлювань, які можуть психологічно впливати на телеглядачів, а також експерти повинні визначити, яким саме чином ці висловлювання можуть впливати.

Проведення експертизи доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції.

Всі витрати покладено на Національну раду з питання телебачення і радіомовлення, яка є позивачем.

Судове провадження щодо цього питання призупинено до завершення експертизи.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційних інстанціях протягом 10 днів.

Як відомо, Нацрада подала позов до суду до "Торсату" про визнання такими, що суперечать українському законодавству і Європейській конвенції про транскордонне телебачення телеканалів "Первый канал. Всемирная сеть" (ВАТ "Первый канал"), "РТР-Планета", "Російський Інформаційний Канал "Россия-24" (ВДТРК "Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія"), "НТВ-Мир" (ВАТ "Телекомпанія НТВ").

Пізніше медіагрупа "Інтер" заявила, що позов Нацради до "Торсата", який входить у медіагрупу, є безпідставним та таким, що суперечить законодавству України.

29 квітня суд відмовив об'єднанню російських каналів у задоволенні прохання про закриття справи і переніс засідання на 6 травня.

Представник Національної ради з телебачення і радіомовлення попросив суд про призначення комплексної психолого-аналітичної експертизи, під час якої має бути розглянуто фрагменти телепрограм російських телеканалів і дано правову оцінку на їхню відповідність українському законодавству. !zn

Читайте також:

"Воля-кабель" замінила російський "Первый канал" на "Дождь"

"Воля" пообіцяла з 27 березня відключити "НТВ", "РТР-Планету", "Первый канал" і включити "Дождь"

МЗС Росії дезінформує: у Вінниці люди у формі УПА пограбували потяг з Москви, відбираючи гроші і золоті прикраси

Нацрада з телерадіомовлення подала до суду на російські канали