UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд обрав запобіжний захід всім затриманим під Радою

16 підозрюваних будуть утримуватися під вартою 60 днів, ще двоє будуть перебувати під домашнім арештом.

Печерський суд Києва обрав запобіжний захід всіх 18-ти затриманих у зв'язку з зіткненнями під Верховною Радою 31 серпня, йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури Києва.

Таким чином, 16 підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів без визначення застави. Ще двоє затриманих будуть знаходитися під цілодобовим домашнім арештом.

Так як прокуратура Києва в суді наполягала на арешті всіх підозрюваних, на даний момент вирішується питання про оскарження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту для двох із них в апеляційному порядку.

З урахуванням зібраних доказів одному із затриманих повідомлено про підозру за ст. 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу) і ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт).

Іншим затриманим інкримінується ч 3 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ст. 293 (групове порушення громадського порядку), ч. 2 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

31 серпня Рада попередньо схвалила законопроект щодо децентралізації в Україні, який, крім іншого, дає широке місцеве самоврядування в Донбасі. Схвалили президентський законопроект у першому читанні 265 народних депутатів: від "Блоку Петра Порошенко" - 115 депутатів, від "Народного фронту" - 69, "Опозиційний блок" - 38, "Самопоміч" - 5, від групи "Відродження" - 11 депутатів, від групи "Воля народу" - 14. Варто відзначити, що в другому читанні буде потрібно 300 голосів.

Після цього під Радою почалися заворушення, в ході яких в правоохоронців кинули бойову гранату.

У результаті було госпіталізовано понад 130 осіб , більшість з яких - силовики, троє нацгвардійців загинули.

У МВС звинуватили "свободівців" у вибух бойової гранати під Радою і провокаціях. У самій "Свободі" стверджують, що силовики "першими застосували силу до протестувальників", а влада провокує патріотів", тому вся відповідальність за "теракт" у Раді лежить на них.

2 вересня суд заарештував кілька підозрюваних у провокаціях під Радою, включаючи Гуменюка - одного з головних підозрюваних у вбивстві нацгвардійців в результаті вибуху гранати.