UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Суд не зацікавлений в дачі показань обвинуваченим" - адвокат про справу Чубарова

За словами Полозова, у російських правоохоронців стоїть завдання якомога швидше прогнати справу через суд.

Главу Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова судять в Криму заочно, однак суд не зацікавлений в одержанні реальних свідчень обвинуваченої сторони. Про це повідомив адвокат Чубарова Микола Полозов, передають Крим.Реалії.

Відзначається, якщо Чубаров коли-небудь постане перед російським судом, процес будуть змушені починати заново.

«Оскільки зараз Рефата Чубарова судять заочно, обвинувачення не зацікавлене в тому, щоб він давав будь-які свідчення. При цьому в разі винесення заочного вироку і якщо глава Меджлісу коли-небудь постане перед російським судом, вони будуть змушені починати весь процес заново. Зараз же у російських правоохоронних органів стоїть завдання якомога швидше прогнати через суд цю об'ємну справу, і вони не зацікавлені в дачі обвинуваченим показань в будь-якому вигляді», - сказав адвокат.

Читайте також: Чубаров звернувся до Зеленському з проханням евакуювати більше ста українців з табору для біженців в Сирії

Нагадаємо, 5 липня 2014 року, коли Рефат Чубаров повертався в анексований Росією Крим з виїзного засідання Меджлісу в Херсонській області, російські силовики заборонили йому в'їзд на 5 років.

5 липня 2019 року п'ятирічний термін заборони на в'їзд закінчився. Однак, за словами Чубарова, він до цих пір не може поїхати в Крим через заочний арешт за нібито вчинення ним певних «злочинів проти основ конституційного ладу і безпеки Російської держави».

23 липня 2020 року в сімферопольському суді почався розгляд по суті кримінальної справи стосовно Чубарова. Його адвокат оскаржив проведення судового розгляду в заочній формі за відсутності глави Меджлісу кримськотатарського народу. Адвоката не допускають до захисту Чубарова в цій справі, пославшись на «конфлікт інтересів».

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала дану справу незаконною і  «ще однією з різновидів репресій проти корінного народу Криму».