UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд на Луганщині визнав чиновницю винною в підготовці до держзради, але скасував кримінальну відповідальність – СБУ

У спецслужбі пояснили, чому так сталося.

Біловодський районний суд Луганщини виніс вирок за державну зраду очільниці структурного підрозділу однієї з обласних державних установ, повідомили у Службі безпеки. Однак, жінку звільнили від кримінальної відповідальності.

“Контррозвідники встановили, що чиновницю завербували представники російських спецслужб під час її перебування на тимчасово окупованій території Луганської області у сімейних справах. Жінку затримали бойовики на КПВВ “Станиця Луганська” і передали співробітнику ФСБ РФ, який через шантаж та психологічний тиск примусив її погодитись на конфіденційну співпрацю”, - зазначили в СБУ.

Вказано, що представник російської спецслужби дав чиновниці завдання збирати інформацію про кадровий склад та діяльність українських правоохоронних структур, а також органів влади. Ці дані вона мала передавати куратору особисто під час чергових перетинів лінії розмежування в Донбасі. Жінку викрили після того, як вона повернулася на підконтрольну Україні територію та намагалася виконати завдання. При цьому вона повідомила про всі обставини свого вербування.

“Суд визнав громадянку України винною у готуванні до держзради. При цьому, врахувавши, що вона сприяла слідству і надала важливу інформацію, яка використовується для подальшого документування підривної діяльності ФСБ РФ проти України, звільнив її від кримінальної відповідальності”, - зазначили в СБУ. 

В українській спецслужбі закликали громадян утриматися від відвідування тимчасово окупованих територій. В СБУ зауважили, що особливий інтерес для ворога становлять представники органів державної влади і управління, а також правоохоронці, які мають доступ до державних секретів.

Читайте також: У Києві комерсант мав намір підкупити співробітника СБУ

Раніше повідомлялося про те, що СБУ в Одесі викрила мережу нелегальних call-центрів, які обслуговували російській бізнес, що фінансував підтримувані РФ незаконні збройні формування “ДНР” та “ЛНР”. Вказано, що під час обшуків у приміщеннях call-центрів правоохоронці вилучили електронні та паперові носії інформації. Вони доводять співпрацю нелегальної структури з Росією.