UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд Москви залишив під вартою 12 українських військовополонених моряків

Лефортовський суд Москви відхилив апеляцію на продовження арешту стосовно ще чотирьох українців.

Лефортовський суд Москви залишив під арештом до 24 квітня ще чотирьох українських військовополонених моряків, яких російські спецслужби в листопаді минулого року захопили в Керченській протоці.

"Постанова Лефортовського суду Москви, якою щодо Андрія Шевченка, Богдана Головаша, Сергія Попова та Володимира Терещенка продовжено строки тримання до 24 квітня 2019 року, залишено без зміни", - повідомили агентству "Інтерфакс" у прес-службі суду.

Також суд відхилив скарги на продовження арешту військовополоненим морякам Євгену Семидоцькому, Андрію Оприску, Роману Мокряку, Сергію Цибізову, Андрію Шевченку, Богдану Головашу, Сергію Попову і Володимиру Терещенку.

25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил ЗСУ, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".