UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд легалізував рейдерське захоплення землі Музею в Пирогово

Мінкульт заявив, що питання оскаржать у Верховному суді.

Міністерство культури та інформаційної політики України заявило про повторну спробу рейдерського захоплення 17,8 тис кв метрів території Національного музею народної архітектури та побуту України «Пирогово».

Історія почалась восени 2020 року, коли група осіб спробувала рейдерським методом – зареєструвавши майно на підставних осіб – захопити нежитлові будівлі та земельну ділянку, які Музей в Пирогові на законних підставах використовує з 1970-х років.

Тоді Музей звернувся за захистом до Офісу антирейдерства Міністерства юстиції України і офіс наказом 20.07.2022 року скасував незаконну реєстрацію на підставних осіб державного майна. Тоді також було порушено і кримінальну справу за фактом рейдерства.

Читайте також: В Україні злетіла кількість справ щодо рейдерства

Однак організатори схеми звернулись до суду. Якщо Господарський суд міста Києва у лютому 2024 року повністю відмовив в задоволенні позову та залишив в силі наказ Офісу антирейдерства, то Північний апеляційний господарський суд 7 серпня постановив задовольнити позов та скасувати наказ Міністерства юстиції України від 20.07.2022 року.

«Своїми діями Північний апеляційний господарський суд фактично легалізував рейдерське захоплення частини території та приміщень Національного музею народної архітектури та побуту України (Пирогів)», - зазначили в МКІП.

В Міністерстві зазначили, що Музей в Пирогові буде відстоювати інтереси держави та подасть позов до Верховного суду.