UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд Харкова закрив чотири Telegram-канали, що працюють на РФ

Технічно виконати рішення суду поки неможливо.

Київський районний суд міста Харкова наклав арешт на майнові права інтелектуальної власності Telegram-каналів "Легитимный", "Резидент", "Картель" та "Сплетница" і постановив закрити до них доступ.

Про це повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

У відомство звернувся Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

Слідчим суддею Київського районного суду Харкова винесено рішення про накладення арешту на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі інтернет при використанні зазначених Telegram-каналів, шляхом розпорядження інтернет-провайдерам закрити до них доступ.

Рішення суду може бути оскаржене в Харківському апеляційному суді протягом п'яти днів.

Технічно виконати рішення суду важко, бо провайдери не можуть блокувати доступ до Telegram. В налаштуваннях месенджера є можливість включити проксі, яке дозволить обійти блокування.

Директор інтернет-оператора "Паутина" Олександр Арутюнян зазначив, що неможливо заблокувати окремі Telegram-канали.

"Шановні "судді", напишіть також, яким чином це зробити? Або тепер треба заблокувати весь телеграм в Україні?", - заявив Арутюнян.

1 лютого СБУ повідомила, що викрила агентурну мережу спецслужб РФ, яка дестабілізувала ситуацію в Україні через Telegram-канали.

Читайте також: Коментатора каналів Медведчука затримали за підозрою в держзраді

За даними відомства, спецслужби країни-агресора залучили українських громадян до створення та адміністрування ряду політичних всеукраїнських і регіональних телеграм-каналів: "Легітимний", "Легитимный", "Резидент", "Картель", "Сплетница", "Черный квартал", "Политический расклад", "Нетипичное Запорожье", "Тремпель Харьков", "Одесский фраер", "Днепр live", "Николаев live", "Херсон live".

За ними стоїть 85-й головний центр спеціальної служби Головного управління Генштабу РФ (в/ч 26165), а адміністратором є одесит Артем Давидченко, один з організаторів масових заворушень під час одеського "антимайдану".

Раніше повідомлялося, що месенджер Telegram ввів нову функцію, яка дозволяє створювати групу для трансляцій з необмеженою кількістю учасників. Як повідомляється в блозі месенджера, писати в повідомлення в таких групах можуть тільки адміністратори, але учасники можуть спілкуватися в голосовому чаті.

До цього максимальний розмір групи обмежувався 200 тисячами учасників. Тепер же в Telegram дозволили вийти за рамки цього ліміту. Якщо група наближається до межі у 200 тисяч осіб, її можна перетворити в групу для трансляцій.

А користувачі WhatsApp, які не приймуть нову політику конфіденційності, будуть обмежені у використанні месенджера. Як повідомляє «Новий час», прийняти нові умови потрібно до 15 травня.

Ймовірно, що WhatsApp відправив своїм торговим партнерам електронні листи, в яких повідомив, що буде «повільно просити» користувачів прийняти нову політику конфіденційності, щоб «мати повну функціональність програми».

У цьому листі представники месенджера звертали увагу на сторінку «Що трапиться в день вступу в силу?». На ній розробники відзначають, що якщо користувачі не приймуть нові умови використання месенджера, їх обліковий запис не буде видалений. Разом з тим, вони не зможуть користуватися функціями програми в повному обсязі. Якийсь час користувачі зможуть отримувати дзвінки та повідомлення, але не зможуть відправляти або читати повідомлення.