UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд дозволив спецрозслідування по Януковичу щодо "Харківських угод"

Експрезидент-втікач порушив Конституцію України під час підписання угод з РФ.

У п'ятницю печерський районний суд міста Києва видав правоохоронним органам України дозвіл на виконання спеціального досудового розслідування по експрезиденту України Віктору Януковичу у кримінальному провадженні за фактом вчинення ним державної зради під час укладання "Харківських угод" з РФ у 2010 році, повідомляє офіс генерального прокурора України.

"Таким рішенням суду надає право стороні звинувачення на проведення досудового розслідування щодо підозрюваного за його відсутності (in absentia)", - йдеться в оприлюдненому повідомленні.

В офісі генпрокурора заявили, що експрезидент України, порушуючи вимоги Конституції, 21 квітня 2010 року в місті Харкові підписав від імені України Угоду між Україною та РФ, якою продовжив на 25 років термін перебування Чорноморського флоту РФ на території України, в АР Крим та м. Севастополі.

"В результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ Російської Федерації на території України, їхнього переоснащення та модернізації і надалі — вторгнення збройних сил Російської Федерації та окупації ними АР Крим та Севастополя", — зазначають у відомстві.

Проти Януковича у порядку процедури in absentia вже здійснюється досудове розслідування за кримінальним провадженням за фактом захоплення ним державної влади у вересні-жовтні 2010 року внаслідок повернення неконституційним способом дії Конституції України від 28 червня 1996 року.

Здійснюється також заочне досудове розслідування з кримінального провадження з організації ним переправки через держкордон у лютому 2014 року не менше 20 осіб та підбурювання до дезертирства працівників УДО.

"У всіх трьох кримінальних провадженнях судом надано дозвіл на арешт підозрюваного колишнього президента", - уточнюють в офісі генпрокурора.

Читайте також: Суд дозволив ДБР провести спецрозслідування щодо ексзаступника міністра юстиції часів Януковича

Також у відомстві уточнили, що в іншому кримінальному провадженні у справах Майдану у листопаді 2021 року завершено у спеціальному порядку досудове розслідування щодо Януковича та дев'яти високопосадовців, які 18-20 лютого 2014 року організували силову протидію мітингувальникам у центрі столиці.

"Наразі учасники кримінального провадження продовжують знайомитися з матеріалами досудового розслідування", - підсумували в офісі генпрокурора.

Раніше повідомлялося про те, що ОАСК відмовив Януковичу за двома позовами, якими він хотів повернути звання президента. Реєстр судових рішень наразі закрито.