UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд дав Генпрокуратурі доступ до камер Верховної Ради у справі Євромайдану

Слідчі ГПУ отримали доступ до камер зовнішнього спостереження парламенту через три роки після подій Революції гідності.

Печерський районний суд Києва надав Генеральній прокуратурі України право доступу до камер відеоспостереження Веховної Ради.

Як повідомляють "Українські новини", про це йдеться в судовому рішенні від 23 лютого. Зазначається, що ГПУ веде досудове розслідування у кримінальному провадженні про перевищення повноважень співробітниками правоохоронних органів в період листопада 2013 – лютий 2014 року, що призвело до масових жертв серед учасників Революції гідності.

Досліджуються обставини нанесення громадянам тілесних ушкоджень, а також умисних вбивств активістів. З цією метою ГПУ звернулася в суд з клопотанням про доступ до камер відеоспостереження Верховної Ради.

Згідно з рішенням, слідчі отримали доступ до камер зовнішнього відеоспостереження парламенту, пристроїв, на які здійснюється запис зображення з них, технічного устаткування і ПО, з допомогою якого здійснюється керування камерами.

Крім цього, прокуратурі дали доступ до обладнання та ПЗ, за допомогою якого можна встановити місцезнаходження, найменування, типи і види серверів, канали зв'язку і IP-адреси, за якими з кожної камери спостереження транспортуються дані до серверів.

Слідчі також отримали доступ до документації, в якій вказані особи, відповідальні за систему відеоспостереження, а також журнали обліку вхідної та вихідної документації апарату Ради у період з 30 листопада 2013 року по теперішній час.

Раніше начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що за злочини проти Майдану в Україні за три роки реальний термін позбавлення волі отримала лише одна особа - так званий "тітушка", який засуджений до 4 років колонії.

Детальніше про ситуацію з розслідуванням злочинів проти Євромайдану читайте у статті Євгенії Закревської "Зворотна сторона очевидності", , а такожі в інтерв'ю з головою Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергієм Горбатюком в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".