UA / RU
Підтримати ZN.ua

Субсидія на неопалювальний період: хто має обов'язково подавати нову заяву

Деякі українці можуть оформити житлову субсидію.

Попри війну, побутові споживачі повинні оплачувати комунальні послуги. Ті громадяни, які не мають на це достатньо коштів, можуть звернутися за призначенням житлової субсидії. У головному управлінні пенсійного фонду України (ПФУ) у Донецькій області розповіли, хто має подавати нову заяву на призначення субсидії на неопалювальний період.

Хто має обов'язково подати заяву на новий період

У ПФУ пояснили, що опалювальний сезон завершується у квітні, отже, з 1 травня по 30 вересня в Україні будуть розраховані субсидії на неопалювальний період.

Читайте також: Житлова субсидія: чи можуть її призначити іноземцю

«Житлові субсидії та пільги на неопалювальний сезон з травня будуть перепризначені для переважної більшості одержувачів автоматично, але за умови, що не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад родини», – йдеться у повідомленні.

Але деяким потрібно обов’язково звернутися за субсидією на неопалювальний період.

У ПФУ пояснили, що виключно на підставі звернення громадянина призначається субсидія, якщо в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування не перевищував обсягу обов’язкового відсотка платежу (субсидію було призначено 0,00 грн).

У випадку, якщо такі домогосподарства претендують на призначення житлової субсидії на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня), його представники мають у зручний для себе спосіб подати до органів ПФУ заповнені належним чином нові заяву та декларацію.

Читайте також: Пільги для військових: яку знижку можуть отримати УБД на оплату комунальних

«У разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання», – йдеться у повідомленні.

У ПФУ додали, що якщо субсидія призначається з початку неопалювального сезону, то для її розрахунку враховується середньомісячний сукупний дохід за III і IV квартали попереднього календарного року. При цьому пенсійна виплата враховується в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

Українці можуть подати документи на призначення субсидій та пільг можна онлайн – через вебпортал Пенсійного фонду України.

Раніше ми писали, чи може отримати субсидію особа, яка сплачує добровільні пенсійні внески.