UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ступінь придатності до військової служби: як він визначається

Висновок робить медкомісія.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення Росії. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Під час мобілізації військовозобов'язані мають пройти медичну комісію.

Начальниця медичної служби сектору комплектування Запорізького обласного ТЦК та СП, майор медичної служби Юлія Чугуєнко розповіла, які бувають ступені придатності до військової служби та як вони визначаються.

Читайте також: Загальна мобілізація: як діяти, якщо ВЛК визнало придатним, а лікарі виявили проблему зі здоров’ям

Чугуєнко пояснила, що коли військовозобов'язаний отримує повістку, то він має в короткий термін з'явитися до ТЦК, де він отримує картку медичного огляду та обстеження.

«Проходяться такі спеціалісти, як невропатолог, психіатр, терапевт, хірург, травматолог, стоматолог», – сказала вона.

Також Чугуєнко додала, що після проходження медкомісії виноситься висновок про ступінь придатності військовозобов'язаного:

«Коли людина має гострі захворювання, або, можливо, прийшла в період, коли в неї загострення захворювання, їй надається відстрочка на лікування. Ми не можемо її спочатку відправити до Збройних сил», – наголосила Чугуєнко.

За її словами, відстрочка надається до двох місяців. Якщо за два місяці стан людини не покращується, відстрочка надається ще на два місяці.

«І так можна давати відстрочку три рази по два місяці, тобто до шести місяців», – резюмувала вона.

Раніше ми писали, як має проходити медична комісія в Україні для військовозобов'язаних.