UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стрілянина у Києві: замах здійснили на опозиційного журналіста з Казахстану

У себе на Батьківщині Айдос Садиков зазнавав переслідувань.

Айдос Садиков та його дружина Наталія Садикова

Айдос Садиков та його дружина Наталія Садикова

У Києві, 18 червня, невідомий вистрілив у водія однієї з припаркованих автівок. Згодом виявилось, що зловмисник стріляв у казахського журналіста-опозиціонера, керівника опозиційного інтернет-медіа БАСЕ Айдоса Садикова. Спочатку про це повідомила низка ЗМІ з посиланням на джерела, а через деякий час і дружина журналіста Наталія Садикова, яка перебувала з ним у машині в момент стрілянини

«Сьогодні у Києві, біля власного будинку, був скоєний замах на Айдоса Садикова», – написала дружина постраждалого у Facebook.

Постраждалий народився у селищі Карабутак Актюбинської області в Казахстані, неподалік кордону з РФ. Закінчив історичний факультет Актюбинського педінституту.

Читайте також: У Запоріжжі на вулиці застрелили посадовця міськради

У своїй країні Айдос Садиков зазнав кримінального переслідування. Зокрема, 14 років тому – 2010 року –  в Казахстані його засудили до двох років в’язниці за звинуваченням у «хуліганстві». Журналіста звільнили 2012 року. Тоді сам Садиков, а також його прихильники заявили, що справа сфабрикована.

У Казахстані журналіст активно займався громадською діяльністю, організовував акції протесту. Садиков очолював Актюбінську обласну філію опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) «Азат». Після виходу з партії журналіст намагався створити опозиційний громадський рух «Гастат» та незалежну профспілку на підприємствах нафтовидобувної китайської компанії «СНПС-Актобемунайгаз».

YouTube-канал БАСЕ Айдос Садиков веде разом зі своєю дружиною. Там вони критикують владу Казахстану та казахських олігархів. Журналіст також підтримав протести, які відбулися в Казахстані у січні 2022. Вже у жовтні 2023 року Садикова у його країні оголосили у розшук через нібито «розпалювання ворожнечі».

Читайте також: Випадково вистрілив, коли розглядав гранатомет: на Херсонщині хлопець втратив два пальці

Останній сюжет Садикова вийшов 18 червня. У ньому йдеться про президента Казахстану Касим-Жомарт Токаєва. Зокрема, відео має назву «Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу».

«Касим-Жомарт Токаєв перебуває під контролем трьох агентів Кремля. Усією економікою, зовнішньою та внутрішньою політикою Казахстану керують російські агенти», – йдеться у підводці до відео.

Повідомлялося, що замах на Садикова стався у Шевченківському району Києва. За попередніми даними поліцейських, до припаркованої автівки підійшов невідомий та вистрілив у водія. Дружина журналіста не постраждала. Правоохоронці намагаються встановити особу того, хто стріляв, та затримати його.

Нагадаємо, минулого тижня під Львовом у селищі Сокільники невідомий чоловік відкрив вогонь по автомобілі BMW та поранив водія транспортного засобу. Пораненого водія автомобіля, на якого скоїли замах, госпіталізували. Зокрема, за даними ЗМІ, вбити намагалися кримінального авторитета Джоні Балогу.