UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стратегію морської безпеки України готують до розгляду РНБО: що потрібно знати про документ

Цей проєкт охоплює різні аспекти: економіку, безпеку, довкілля та міжнародні відносини.

Мета Стратегії морської безпеки — зробити Україну морською державою, заявив секретар РНБО Олексій Данілов, додаючи, що це "питання подальшого виживання і розвитку". За його словами, проєкт документа розглянули та ухвалили ще у 2022 році, за два тижні до повномасштабного російського вторгнення. Про це повідомляє пресслужба Радбезу.

Цей проєкт охоплює різні аспекти: економіку, безпеку, довкілля та міжнародні відносини.

Документ прокоментував також керівник управління стратегічних розробок Сергій Кандауров. За його словами, там йдеться про: 

Пресслужба РНБО додала, що у документі також перераховані перші завдання. Наприклад, Україна повинна створити умови для регулярної присутності сил НАТО в Азово-Чорноморському регіоні та використати усі можливості міжнародно-правових механізмів задля реалізації повної заборони РФ мати військово-морські сили та військові кораблі в Азово-Чорноморському басейні.

Стратегію морської безпеки вже планують передати президентові Володимиру Зеленському для внесення на розгляд РНБО. 

Читайте також: США готуються прийняти закон, який передбачає розміщення військового контингенту в Чорному морі

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна вже частково знищила Чорноморський флот. Він наголосив, що наша країна має успіх в Чорному морі, тож про тупикову ситуацію на полі бою говорити не варто.