UA / RU
Підтримати ZN.ua

Страшна спека не відступає: синоптик дав прогноз на вихідні

Українці продовжують потерпати від високих температур.

Як і прогнозували синоптики, у липні в Україну прийшла аномальна спека. За прогнозом кандидата географічних наук, метеоролога Ігоря Кібальчича, у найближчі вихідні зниження температури чекати не варто.  

Читайте також: Аномальна спека в Україні: коли чекати на похолодання

«Внаслідок переважання спекотної повітряної маси тропічного походження, температурне тло у найближчі дві доби збережеться без істотних змін. У більшості областей денні показники температури коливатимуться в межах +33…+38 °С, на півдні та у центрі місцями можливе прогрівання до +40 °С. Опадів також не варто очікувати, за винятком деяких областей на заході країни, де малорухомий атмосферний фронт сприятиме збільшенню кількості дощових хмар, переважно у вечірні та нічні години. Також на високому рівні збережеться пожежна небезпека, яка сягатиме максимального 5 класу по всій території України», — зазначив він.

Якою буде погода в Україні у суботу, 13 липня

У західних областях вночі без істотних опадів, вдень очікуються короткочасні грозові дощі, місцями сильні зливи, град та шквали, 17 – 22 м/с. Вітер південної чверті, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +18...+23 °С, вдень +33...+38 °С.

У північних областях очікується малохмарна погода, без опадів. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +18...+23 °С, вдень +32...+37 °С.

У центральних областях прогнозується мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +19...+24 °С, вдень +34...+39 °С.

У південній частині та у Криму очікується спекотна та суха погода, без опадів. Вітер східної чверті, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +21...+26 °С, вдень +34...+39 °С.

У східних областях малохмарна погода, без опадів. Вітер північно-східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +16...+21°С, вдень +30...+35 °С.

Якою буде погода у неділю, 14 липня

У західній частині протягом доби подекуди пройдуть локальні грозові дощі, часом у супроводі шквалів та граду. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +18...+23 °С, вдень +29...+34 °С, у Вінницькій та Житомирській областях +33...+38 °С.

У північних регіонах без опадів, лише у другій половині дня та ввечері на півночі Чернігівщини та Сумщини можливі грозові дощі. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +19…+24 °С, вдень +33…+38 °С.

У центрі України утримається спекотна та малохмарна погода, без опадів. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +19…+24 °С, вдень +35…+40 °С.

У південній частині країни та у Криму мінлива хмарність, без опадів. Вітер переважно східної чверті, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +21...+26 °С, вдень +35...+40 °С.

У східних областях прогнозується суха та спекотна погода, без опадів. Вітер східний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +18...+23 °С, вдень +32...+37 °С.

Нагадаємо, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух розповіла, якими будуть наступні зими в Україні. Ця тепла зима не була випадковістю.