UA / RU
Підтримати ZN.ua

Страховий стаж: у яких випадках його частину можуть не зарахувати

Деяким українцям може не вистачити стажу.

Попри війну, яку розпочала РФ, українці продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. На розмір пенсії впливають різні фактори. Зокрема, і наявність необхідної кількості років страхового стажу. Але деяким українцям не зарахують частину трудового стажу, потрібного для виходу на пенсію. «24 канал» розповів, кому з пенсіонерів це може загрожувати.

Кому не зарахують набутий стаж

Українцям, які працювали у РФ після 19 лютого 2014 року, не буде зараховано стаж. Згідно із законом, страховий стаж українцям не зараховуватимуть у низці випадків.

Читайте також: Строкова служба: чи зараховується вона у страховий стаж

Зокрема, йдеться про періоди військової служби в силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових чи правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне перебування на посадах у незаконних органах влади.

«Закон передбачає не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди військової служби в силових структурах, незаконних збройних або воєнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне обіймання посад у незаконних органах влади», – сказано у повідомленні.

Якщо людина працювала і іншій країні, то вона має представити Пенсійному фонду документ, який підтверджує їхню працю за кордоном, щоб взяти до уваги цей стаж.

Слід зазначити, що після широкомасштабної агресії Російської Федерації Україна перервала дипломатичні зв'язки з країною-агресором. Взаємодія та обмін документами, зокрема Пенсійними фондами, було припинено.

Раніше ми писали, скільки потрібно мати страхового стажу, щоб призначили пенсію за віком в Україні.