UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стягнення боргів: чи можуть накласти арешт на пенсійні виплати

Відповідь дали юристи.

Через борги деякі громадяни можуть зіткнутися з проблемою арешту майна та рахунків. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, чи можуть стягнути борги з пенсії.

Читайте також: Борги за комуналку: депутати ВР готують посилення відповідальності для боржників

Звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації. Відповідно до підп.3 п.10-2 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України «Про виконавче провадження» тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні припиняється звернення стягнення на пенсію, стипендію.

Ця заборона не є абсолютною.

Виняток становлять рішення:

За іншими ж видами зобов'язань, наприклад, кредитними договорами, на час дії воєнного стану на пенсійні виплати стягнення звернено бути не може.

Водночас, зупинення звернення стягнення (у тому числі арешту, як різновиду звернення стягнень за ст. 48 Закону «Про виконавче провадження»), є тимчасовою «пільгою» на період дії воєнного стану і не звільняє боржника від обов’язку виконання зобов’язання.

Що робити, якщо виконавець все ж наклав арешт на пенсійні виплати

Юристи рекомендують наступний алгоритм дій:

Як відбувається стягнення з пенсійних виплат

Статтею 70 Закону «Про виконавче провадження» і на період мирного часу встановлені особливі правила звернення стягнень на пенсію.

З пенсії можуть примусово стягувати кошти у розмірі не більше 20% від розміру пенсії на місяць. Водночас, якщо пенсія є єдиним джерелом існування, то розмір стягнення може бути ще меншим - важливо, аби пенсіонер отримував прожитковий мінімум.

Бувають випадки, коли з часом у споживачів накопичується велика сума боргів за комунальні послуги. Нагадаємо, що може загрожувати побутовим споживачам, які мають борги за комуналку.