UA / RU
Підтримати ZN.ua

Степанов розповів, якою вакциною необхідно робити щеплення вдруге

Перша і друга дози повинні бути від одного виробника.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов вважає, що українці повинні отримати першу і другу дозу вакциною одного виробника. Про це Степанов повідомив в Facebook.

"Перша і друга доза вакцини мають бути від одного і того ж виробника? Так. Скажімо, якщо вам першою кололи Covishield від AstraZeneca, то ви не можете робити друге щеплення вакциною Coronavac від Sinovac. Потрібно робити щеплення перший і другий раз вакцинами одного виробника. Наприклад, вакцина AstraZeneca, навіть якщо вона зроблена на потужностях різних країн: чи то Індії, Південної Кореї, європейських країн, - це одна і та ж вакцина", - написав Степанов.

Також міністр пообіцяв, що всі, хто зробив перше щеплення, отримають другу дозу протягом 12 тижнів.

"Всі, хто вакцинувався однієї дозою, гарантовано за 12 тижнів отримають і друге щеплення", - додав Степанов.

Читайте також: У Києві померли від коронавірусу багатодітні батьки-переселенці

Раніше в Міністерстві охорони здоров'я спрогнозували, що українці, які вже вакциновані, зможуть отримати другу дозу вакцини в травні. Другу дозу щеплення потрібно зробити не раніше, ніж за 4 і не пізніше, ніж за 12 тижнів після першого щеплення.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що другу дозу вакцини українці можуть отримати китайською або корейською вакциною, аналогами індійської Covishield. 25 березня в Україну прибув борт з вакцинами CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac. Відповідно до соцопитування, лояльно до вакцинації проти коронавірусу відносяться 37% українців, йдеться в результатах опитування Соціологічної групи «Рейтинг». З них 26% опитаних є супер лояльними, 11% - лояльні. 71% респондентів вважають, що COVID-19 - це штучно створений вірус. Ще 19% дотримуються думки, що він виник природним шляхом.