UA / RU
Підтримати ZN.ua

Степанов: Передумов для введення загальнонаціонального локдауну наразі немає

Сьогодні в країні діють правила адаптивного карантину, тому рішення щодо обмежень приймає влада на місцях. 

Наразі немає підстав для введення в Україні загальнонаціонального локдауну, позаяк влада в регіонах, де епідсутуація погіршується, самостійно приймає рішення про посилення карантину. Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив глава МОЗ Максим Степанов. 

Він підтвердив слова мера Києва Віталія Кличко про те, що столиця на межі попадання в "червону зону" карантину. 

"За показником завантаження ліжок з киснем – у столиці є перевищення. І ще кілька таких днів – і Київ може опинитися у червоній зоні", - сказав Степанов.

Щодо тотального локдауну, то його в Україні введуть, якщо "почервоніє" більша частина регіонів. 

"Поки таких підстав немає. Конкретний регіон і його влада може посилити обмеження, наприклад, в помаранчевому рівні і не переходити в червоний", - додав Степанов.

Читайте також: Імунолог про новий локдаун: Кабмін може ухвалити рішення до кінця тижня

16 березня Міністерство охорони здоров'я оновило перелік карантинних зон в Україні. Зокрема, помаранчеву зону розширили до 17 регіонів. При цьому, 15 березня, помаранчевий рівень небезпеки був лише в 11 областях.

Напередодні Кабінет міністрів звернувся до мерів міст у зв'язку з погіршенням епідемситуації по коронавірусу. В уряді заявили, що влада, в разі потрапляння їх регіону в "помаранчеву зону", може сама вводити суворіші карантинні обмеження.

Перед тим міський голова Віталій Кличко закликав уряд розширити перелік карантинних обмежень у “помаранчевій” зоні. За його словами, у столиці за останніх півтора тижня число хворих на коронавірус та госпіталізованих збільшилась майже вдвічі.

Рівень госпіталізації у нашій країні один з найвищих в Європі, відзначають аналітики. З нестачею місць у лікарнях стикаються в різних регіонах і зонах карантину, на Закарпатті та Прикарпатті для хворих розгортають мобільні госпіталі. А число пацієнтів на апаратах ШВЛ зараз найбільше від початку епідемії.

При цьому попри заклики експертів посилити карантин, у Міністерстві охорони здоров'я обіцяють локдаун в Українітільки тоді, коли “існуватиме загроза системі охорони здоров'я”.