UA / RU
Підтримати ZN.ua

Статус «дитина війни»: хто та як може його отримати

Право на такий статус мають деякі особи.

Від війни, яку розпочала Росія проти України, постраждали і діти, і дорослі. Фахівці «Юридичної сотні» пояснили, хто має право на статус «дитина війни» та як можна його отримати.

Читайте також: Соціальна допомога: як її отримати дітям з інвалідністю та тим, хто має інвалідність з дитинства

Вони нагадали, що статус «дитина війни» в українському суспільстві традиційно пов'язують з усіма збройними конфліктами. Стереотип виник через поширення цього статусу для громадян України, яким на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років. Таке визначення наведене в Законі України «Про соціальний захист дітей війни». Цим же законом передбачена державна соціальна підтримка та пільги особам із цим статусом.

Чи стосується це дітей, які народилися і ростуть у період збройної агресії РФ проти України

Наразі для таких дітей є статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Право на такий статус мають особи, які на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії РФ не досягли 18 років (повноліття), і:

Наслідками воєнних дій і збройних конфліктів для дитини можуть бути одна, кілька або всі обставини, зазначені вище. Під час надання дитині статусу заявник визначає обставину, яка мала найбільший негативний вплив на стан здоров’я та розвиток дитини.

Як отримати статус «дитина війни»

Статус надається органом опіки та піклування за постійним або тимчасовим місцем проживання дитини.

Із заявою про надання статусу може звернутися:

Разом із заявою про надання статусу до служби у справах дітей слід подати згоду на обробку персональних даних і копії документів:

Окрім того, за наявності, слід надати копії:

Нагадаємо, чи зміняться розміри дитячих виплат у майбутньому. У 2024 році деякі виплати зростуть.