UA / RU
Підтримати ZN.ua

Starlink в Україні буде працювати, незважаючи на відмову Ілона Маска це фінансувати – Мінцифри

Про перебої в роботі терміналів Starlink почали повідомляти в кінці вересня, зокрема це відбувалося на лінії фронту.

Незважаючи на те, що компанія мільярдера Ілона Маска SpaceX заявила, що більше не може фінансувати послуги Starlink в Україні, наявні в нашій країні термінали продовжать працювати, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Термінали Starlink працювали, працюють та будуть працювати. Не турбуйтеся», – написав він у Telegram. 

Схожу заяву зробив і радник глави Офісу президента Михайло Подоляк: «Україна знайде рішення, аби Starlink продовжив роботу. Очікуємо, що до кінця переговорів компанія забезпечить стабільний зв‘язок», – написав він у Twitter. 

Подоляк додав, що Ілон Маск, незважаючи на нещодавні скандальні заяви, допоміг нам вистояти у критичні моменти війни, зокрема коли через обстріли Росії в багатьох населених пунктах України пропадав зв’язок.

«Бізнес має право на власні стратегії», – підкреслив Подоляк. 

Ілон Маск неодноразово висловлював підтримку Україні у протистоянні загарбницькій війні Росії, а його компанія SpaceX відправила в Україну, починаючи з лютого, близько 20 тисяч терміналів Starlink (однак це не був подарунок виключно від компанії. Найбільшу кількість терміналів для нас закупила Польща – майже дев’ять тисяч).

3 жовтня мільярдер опублікував у Твіттері скандальне опитування «чи підтримують люди ідею про те, що треба визнати Крим російською територією та провести повторні референдуми в інших анексованих областях під наглядом ООН». Після шквалу критики, зокрема від президента України Володимира Зеленського, Маск повторив, що продовжує підтримувати Україну, але «не хоче допустити ядерної війни».

Читайте також: Сучасні ЗСУ мають довіру в суспільстві та авторитет, альтернативний чинній владі — експерт

14 жовтня Маск заявив, що SpaceX вже не може фінансувати роботу Starlink в Україні і надсилати нові термінали. Робота терміналів в Україні вже обійшлася компанії у 80 мільйонів доларів, до кінця року ця сума має перебільшити 100 мільйонів, а у наступні 12 місяців за супутниковий інтернет доведеться заплатити 400 мільйонів. За інформацією CNN, SpaceX подавала запит Пентагону з проханням взяти на себе ці витрати. У Пентагоні ж стверджують, що ціни, які компанія подала міністерству для фінансування своїх послуг в Україні, дуже сильно завищені.