UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стан здоров'я кримських політв'язнів з кожним днем погіршується, у декого – він критичний – Денісова

Омбудсмен повідомила, що на незаконно утримуваних кримських татар психологічно тиснуть.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова провела онлайн зустріч із дружинами 26 кримських татар, яких незаконно утримують в Росії та на території анексованого Криму, повідомила пресслужба омбудсмена. Дружини політв'язнів розповіли про стан своїх чоловіків.

"Під час спілкування вони повідомили, що стан здоров'я їхніх рідних з кожним днем погіршується, а у декого – він критичний. Умови тримання у місцях несвободи – нелюдські. Також з'ясували, що більшість незаконно утримуваних кримських татар піддаються моральному та психологічному тиску – їх безпідставно поміщують до ШІЗО та застосовують інші методи впливу", - йдеться у повідомленні.

Також рідні політв'язнів зазначили, що з початку оголошення пандемії коронавірусу кримських татар, яких незаконно утримують у пенітенціарних установах РФ та Криму, не забезпечили засобами індивідуального захисту. Денісова зазначила, що зараз дуже важливо мати зворотній зв'язок з родинами бранців Кремля для того, щоб комунікацію та оперативно реагувати на всі порушення їхніх прав і свобод.

"Буду рекомендувати всім учасникам офіційної української сторони, залучених у процесі перемовин, максимально підтримувати зв'язок з родинами та інформувати про їх перебіг. Наголошую, всі наші громадяни будуть звільнені. Нікого не залишимо наодинці з бідою", - процитували омбудсмена у пресслужбі.

Зазначимо, що на території РФ та анексованого Криму у місцях несвободи утримують понад 80 кримських татар. За словами Денісової, кримських бранців Кремля включили до списку на обмін, який у Тристоронню контактну групу передали ще на початку березня.

Зазначимо, що під час нормандського саміту 9 грудня, президенти України, Росії, Німеччини та Франції погодилися, що необхідно провести обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх". З того моменту вже відбулося два обміни між Україною та незаконними збройними формуваннями "Л/ДНР". Однак не відбулося жодного обміну між Україною та РФ, у якому б взяли участь кримські татари.

Проте лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив про те, що кримські татари можуть відмовитися від участі в обміні, якщо їх будуть обмінювати на "бандитів".