UA / RU
Підтримати ZN.ua

США засудили політично вмотивований арешт журналіста "Радіо Свобода" в Криму

Серед іншого, у посольстві США вказали на те, що окупанти не мають законних повноважень перешкоджати діяльності вільної преси.

Сполучені Штати Америки засудили арешт журналіста Владислава Єсипенка в окупованому Криму. В посольстві США в Україні арешт позаштатного співробітника “Крим.Реалії” (проєкт "Радіо Свобода") назвали політично вмотивованим.

“Ми засуджуємо політично вмотивований арешт Росією журналіста Владислава Єсипенка в Криму. Російські незаконні окупанти не мають законних повноважень перешкоджати діяльності вільної преси, самовільно заарештовувати людей та відмовляти їм в належних судових процесах”, - йдеться у повідомленні посольства.

Читайте також: СБУ затримала двох українців, які збирали таємну інформацію для ФСБ

10 березня в окупованому Криму ФСБ РФ затримала Владислава Єсипенка нібито за "збір інформації в інтересах спецслужб України". За версією спецслужби країни-агресора, Єсипенко "здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об'єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму". Підконтрольний Кремлю "суд" окупованого Криму відправив співробітника "Радіо Свобода" під арешт.

В "Крим.Реалії" повідомили про те, в ФСБ посилаються на свідчення українця, в яких він нібито повідомив, що збирав інформацію "в інтересах спецслужб України за завданням офіцера діючого резерву 8-го відділу 5-го департаменту СЗР України полковника Кравчука В.А., а саморобний вибуховий пристрій за його рекомендацією зберігав в автомобілі для забезпечення власної безпеки".

При цьому в Службі зовнішньої розвідки повідомили "Крим.Реалії" про те, що "не коментують провокації російських спецслужб".

Через затримання та арешт журналіста українські правоохоронці відкрили справу за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі до п'яти років або позбавлення волі на той самий термін.