UA / RU
Підтримати ZN.ua

США закуплять метал для захисту української енергосистеми від російських дронів

Антидронові споруди будують на заході, центрі та півдні України.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надасть Україні 20 тисяч тонн металу для будівництва споруд, щоб захистити енергетичні об’єкти від атак російських безпілотників.

Навколо основної мережі «Укренерго» вже зводяться бетонні конструкції, повідомили в Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури. У рамках проєкту планують захистити 22 підстанції та 63 автотрансформатори у 14 областях. Метал закуповують в українського виробника.

Читайте також: Компанія зі США пообіцяла Міненерго допомогти з розмінуванням енергетичної інфраструктури

«Зараз відбувається доставка першої партії металу. Вже отримали близько 5 тисяч тонн арматури, яку використовують для будівництва антидронових захисних споруд у західних, центральних та південних регіонах», – зазначила заступниця голови Мінвідновлення Валерія Іванова.

Нагадаємо, Данія внесе 7 мільйонів євро у Фонд підтримки енергетики України. За ці гроші мають придбати обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури, що постраждала від російських атак.

Читайте також: ЗСУ: Для енергетичного терору взимку росіяни лише у Криму зібрали понад 800 ракет

Водночас директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко попередив, що в Україні можуть запровадити графіки відключень світла на 1-2 години. Тим часом в "Укренерго" пояснюють, що є три основні причини дефіциту електроенергії: збільшення споживання, підвищена аварійність блоків електростанцій та нестача обсягів імпорту електроенергії з ЄС.