UA / RU
Підтримати ZN.ua

США відреагували на вбивство окупантами військового медика, Зе!Команда відмовчується

Бойовики досі не дозволяють забрати тіла вбитих.

Сполучені Штати Америки обурені зухвалим порушенням бойовиками російсько-окупаційних військ власних гарантій безпеки та вбивством в Донбасі українського військового медика. Позиція посольства США в Україні викладена на офіційній сторінці диппредставництва у Twitter.

«Ми глибоко засмучені повідомленням про вчорашнє вбивство українського військового медика поблизу Зайцевого. Ми разом з народом України засуджуємо безперервну жорстоку агресію очолюваних Росією сил в Донбасі та віддаємо шану героїзму багатьох українців, які втратили життя і зазнали травм під час хороброго несення служби своїй демократії», - йдеться у ньому.

Зазначимо, ані президент Володимир Зеленський, ані прем’єр-міністр Денис Шмигаль, ані голова Верховної Ради Дмитро Разумков поки що жодним дописом не відреагували на ситуацію на фронті. Мовчить і Офіс президента.

Читайте також: Місія ОБСЄ уточнила ситуацію в Донбасі

Вранці 13 липня український розвідник під час виконання бойового завдання у районі Зайцевого, що на Донеччині, підірвався на вибуховому пристрої. Аби забрати тіло військового, українська сторона звернулась до бойовиків із запитом про дотримання режиму «тиші».

Окупанти зголосились під гарантій ОБСЄ. Після цього дев’ять військових, серед яких був представник Спільного центру контролю та координації припинення вогню (СЦКК), вирушили до місця загибелі військового.

Військові були у білих шоломах та жилетах, з усім необхідним маркуванням. Втім, по них одразу з відкрили вогонь з трьох засідок.

Один військовий дістав поранення, медик кинувся на допомогу постраждалому, однак бойовики посилили обстріл, задіявши гранатомети і великокаліберні кулемети. Під ворожим вогнем український військовий медик загинув, один військовослужбовець дістав поранення, ще один - бойову травму.

Тіла загиблих залишилися на місці обстрілу – бойовики досі не дали згоди на їх евакуацію, переговори зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ тривають.