UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розробляють план підтримки ЗСУ після закінчення війни з РФ – CNN

Над документом Пентагон працює разом з українськими військовими

США мають на меті підтримувати українську армію у довгостроковій перспективі і після війни з РФ. Для цього готують відповідний план. Про це пише CNN з посиланням на чиновників Пентагону.

Як зазначає видання, військові США готують докладний аналіз та розробляють план підтримки Збройних сил України у середньостроковій та довгостроковій перспективі, зокрема після закінчення війни з РФ, робота ведеться під керівництвом голови об'єднаного комітету начальників штабів Марка Міллі. Процес перебуває на ранній стадії та займе найближчі 1-2 місяці.

"Окрім поточного конфлікту, який, як очікується, буде тривалим, США розраховують як мінімум на п'ятирічний термін після закінчення війни", - йдеться у статті.

Аналіз та план розробляють спільно з українцями. Документи має схвалити президент Джозеф Байден. На майбутнє планують багаторічну програму з продажу зброї та довгострокову програму військової підготовки США. США запропонують українській стороні дорожню карту, як, на їх думку, Україні слід розвивати свої збройні сили.

За словами високопосадовця, точка зору України матиме вирішальне значення для фінальних зусиль, а вони залежатимуть від зміни ситуації на полі бою та просування українських сил протягом наступних кількох місяців.

"Початкові зусилля можуть призвести до рекомендацій щодо озброєння та навчання, залежно від військової стратегії, схваленої Україною. Зрештою, це може продовжити співпрацю США та їх союзників з Україною на довгі роки за рахунок довгострокових багаторічних контрактів на постачання зброї, які можуть бути спочатку укладено до закінчення першого терміну Байдена", - пише видання.

Думка США та початкові плани можуть бути обговорені на зустрічі Міллі та міністра оборони США Ллойда Остіна із колегами з союзних країн у Німеччині на базі Рамштайн у четвер.

"За словами офіційних осіб, аналіз також включатиме початковий розгляд потреб України в модернізованих літальних апаратах з нерухомим крилом та вертольотами для підтримки високомобільних наземних військ", - наголошується у статті.

Представники Пентагону вважають однією з найнагальніших потреб України постійне постачання 155-мм артилерійських боєприпасів, які використовуються в поточній війні у великих кількостях, і США повинні будуть поповнити свої власні запаси.

Читайте також: НАТО вдалося зібрати половину зимового пакету для України, але є проблема

«Пентагон працює з промисловістю у всіх напрямках, щоб збільшити обсяги виробництва як для експорту в Україну, так і для відновлення американських запасів боєприпасів та пускових систем», - наголошують автори.

США розглядають можливість фінансування модифікацій існуючих систем, таких як безпілотний літальний апарат Boeing Insitu ScanEagle, щоб Україна могла використовувати їх для збору життєво важливих розвідувальних даних про російські радари та системи електронного зв'язку.

Читайте також: Байден просить виділити для України ще $11,7 млрд

Нагадаємо, раніше головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розказав, що потрібно для контрнаступів ЗСУ в 2023 році.