UA / RU
Підтримати ZN.ua

США передумали продавати Україні бойові безпілотники Grey Eagle — Reuters

Проти цього виступило Управління з безпеки оборонних технологій Пентагону. 

США не продаватимуть Україні бойові безпілотники Grey Eagle, про що раніше заявляли у Білому домі. Американська влада змінила своє рішення через страх перед загрозою потрапляння дронів до рук росіян. Про це пише Reuters.

Згідно з інформацією агентства, операцію з продажу секретного обладнання для спостереження було відхилено через рекомендацію Управління з безпеки оборонних технологій Пентагону, якому доручено охороняти дорогі технології. Модель БПЛА MQ-1C Grey Eagle відносять саме до таких. 

Заперечення проти експорту бойових безпілотників виникло через побоювання, що радар та обладнання для спостереження на них можуть створити загрозу безпеці Сполучених Штатів, у випадку потрапляння до рук військових РФ. Наразі рішення про потенційне укладення угоди з Україною розглядає Пентагон.

Згідно з офіційними документами, MQ-1C Grey Eagle коштують від $10 мільйонів за одиницю. У Білому домі обіцяли продати Україні чотири безпілотники цієї моделі.

Читайте також: США виділять Україні допомогу на 1 млрд доларів: передадуть гаубиці M777, ракетні системи Harpoon і боєприпаси

Раніше повідомлялося, що Україна може отримати від Заходу підводні дрони для розмінування водойм.

Успіхи України на полі бою на тлі жорстких міжнародних санкцій проти Росії вже створили ситуацію, за якої впродовж кількох років, якщо все йтиме, як іде, Росія зазнає стратегічної поразки. Та якщо все йтиме, як іде, відновлення територіальної цілісності України в конституційних кордонах і її економічне відродження стане другорядним для світу завданням, на відміну від стратегічної поразки Росії. Чому РФ чекає неминучий крах і чи зможе Україна воювати за власну свободу без допомоги Заходу – у матеріалі Олександра Їжака «Як розгромити війська Путіна в Україні».