UA / RU
Підтримати ZN.ua

США передадуть Україні два радари контрбатарейної боротьби найближчим часом

Білий дім поки не готовий надати Києву летальна зброю.

Два американських радара контрбатарейної боротьби будуть доставлені в Яворів (Львівська область) на цьому тижні, повідомив посол США в Україні Джеффрі Пайетт в інтерв'ю газеті "День".

"Ми надали Україні броньовані машини Humvees, контрартилерійські радари. А два контрбатарейних радари будуть поставлені в Яворів вже на цьому тижні", − зазначив дипломат.

Він також підкреслив, що Сполучені Штати мають намір і надалі надавати військову допомогу Україні.

"Поточний законопроект про бюджетні асигнування на оборону включає 300 мільйонів додаткових ресурсів... Ми вже почали переговори з українськими партнерами про те, як ці додаткові ресурси можуть бути найбільш ефективно використані, щоб підтримати можливості українських військових захищати власну територію", − повідомив Пайетт.

У той же час, дипломат нагадав, що Білий дім поки не планує надавати Україні летальне озброєння.

"Президент Обама і Білий дім чітко заявили, що в даний момент ми не будемо поставляти Україні летальні озброєння. І це може змінитися у відповідь на розвиток ситуації на місці. Але, принаймні, зараз військова допомога, яку ми надаємо, є нелетальних зброєю", − резюмував посол.

Читайте також: США модернізують озброєння для протистояння агресії Росії

Наприкінці вересня Пайетт повідомив, що США мають намір поставити в Україну два радари контрбатарейної боротьби LCMR AN/TPQ-36 виробництва Northrop Grumman і Thales Raytheon Systems, які мають дальність виявлення і засічки ракетних пускових установок – до 24 км, артвооружения - до 18 км. Можуть працювати з 10 видами зброї одночасно, одноразово відстежують до 99 цілей, виявляють цілі при першому проході. Установка забезпечує також підтримку власної артилерії.

У жовтні видання Wall Street Journal опублікувало інформацію, що США "модернізують" радари таким чином, щоб ВСУ не змогли відповісти на обстріл з території Росії.

"З огляду на дотримання режиму припинення вогню на сході України та зменшення кількості артилерійських обстрілів, США не хочуть, щоб нові системи дратували Росію", - зазначає видання.

Наприкінці 2014 року США вже поставили в Україну в рамках військової допомоги 20 одиниць LCMR AN/TPQ-48...50 попередньої модифікації, що мають дальність виявлення цілей 8-10 кілометрів.