UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа Гандзюк:Торбін пішов на угоду зі слідством

Ймовірний організатор нападу на Гандзюк визнав себе винним.

Під час засідання Покровського районного суду Дніпропетровської області організатор нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Сергій Торбін визнав себе винним і пішов на угоду зі слідством.

Зокрема, Торбін визнав себе винним за ч. 4,5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 і 2 ч..ст.121 Кримінального кодексу України і погодився на покарання у вигляді 6 років і 6 місяців позбавлення волі згідно ст. 69 Кримінального процесуального кодексу України.

Розгляд угод решти обвинувачених триває.

У засіданні взяли участь двоє прокурорів, потерпілий - батько загиблої Віктор Гандзюк, його представник, обвинувачені в організованому нападі Микита Грабчук, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов та Сергій Торбін та четверо їхніх адвокатів, а також адвокати голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера, передає Укрінформ.

Нагадаємо, суд у Херсоні повинен був розглядати справу про вбивство Катерини Гандзюк 27 травня. Але звинувачення звернулося до Верховного суду України з клопотанням про передачу справи за підсудністю. Підставою для цього стало те, що троє з п'яти обвинувачених проживають на території Дніпропетровської області.

24 квітня прокуратура вручила нову підозру голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру – він більше не є обвинуваченим в організації умисного вбивства. Йому, а також безпосереднім учасникам нападу на Гандзюк, тепер інкримінують не ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), а ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Прокуратура також пом'якшила підозра Ігорю Павловському, якого слідство вважає організатором злочину. Тепер йому інкримінують не умисне вбивство, а "приховування злочину" (ч. 1 ст. 396 КК).

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла в результаті нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти). Детальніше про справу Катерини Гандзюк читайте у статті Масы Найєма "Сіре зло" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".