UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа Гандзюк: Аваков розповів, коли піде у відставку

Через справу вбитої активістки, замовники якої досі не покарані, міністр внутрішніх справ йти не збирається.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не збирається у відставку через справу про вбивство громадської активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Водночас, голова МВС не виключає власну відставку за певних умов.

"Я розділяю заклики пасіонарної частини від реального становища. Я не цукровий, не розтану. Через цю справу не піду. (Піду), коли я відчую, що тут я не приношу користі і мої принципи не збігаються з тим, що відбувається", - цитує міністра "Громадське".

Однак, за його словами, таких підстав для відставки в нього поки що немає.

Говорячи про розслідування вбивства Катерини Гандзюк, міністр заявив, що найближчим часом Служба безпеки України "прийме якісь додаткові процесуальні дії".

Імовірно, щодо організаторів чи замовників вбивства, оскільки його виконавці вже відбувають покарання. Завдяки угоді зі слідством та перекваліфікації справи, за вбивство вони отримали не 10-15, а від 3 до 6,5 років в'язниці.

"Є виконання цього злочину, напад, який потім переріс у вбивство Гандзюк, і пошук замовника. Першу частину розслідувала поліція… Всі виконавці були арештовані, частина з них продовжує сидіти у в'язниці, частина з яких дала покази і перебуває під якимись іншими санкціями, але виникло запитання, хто ж замовник", - розповів міністр.

Тоді ж генеральний прокурор, яким на той час був Юрій Луценко, прийняв рішення передати справу до СБУ, нагадує Аваков.

"Таким чином всі матеріали по розслідуванню цієї справи… були всі забрані в нас і віддані в СБУ. Наскільки я знаю, там є кілька обґрунтованих версій і слідство СБУ, як мені здається, найближчим часом прийме якісь додаткові процесуальні дії", - додав він.

Нагадаємо, 5 серпня набрав чинності обвинувальний вирок вбивцям громадської активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Ватажок та члени групи отримали від 3 до 6,5 років за ґратами. Перед винесенням вироку всі вони визнали свою провину і дали викривальні свідчення проти інших учасників злочину.

Замовниками злочину батько вбитої називав голову Херсонської облради Владислава Мангера (виключений з "Батьківщини"), нині звільнених голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва і його заступника Євген Рищука ("Блок Петра Порошенка").

24 квітня прокуратура вручила Мангеру нову підозру– він більше не є обвинуваченим в організації умисного вбивства. Замість ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) йому інкримінували ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Ще одного підозрюваного - організатора вбивства Катерини Гандзюк – раніше судимого кримінального авторитета Олексія Левіна (Москаленка), також відомого як "Москал", СБУ оголосила в розшук після того, як він втік з України. Нині "Москал" переховується від слідства в Домініканській Республіці.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти).

Докладніше читайте в матеріалі Інни Ведерникової "Віктор Гандзюк. Смерть, задвинута в стіл президента" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".